Politiek

Kamer steunt omstreden handelsverdrag CETA

Loek Essers • 11 oktober 2016 17:54 @loekessers

Beeld © ANP

Morgen wordt er nog over gedebatteerd, maar veel zin lijkt dat niet te hebben. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.

Regeringspartijen VVD en PvdA gaan namelijk akkoord, meldt het ANP. Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos zijn vrijwel alle eisen van de partij ingewilligd. 

CETA wordt gezien als een soort TTIP tussen de EU en Canada. In het vrijhandelsverdrag zijn allerlei bepalingen opgenomen over bijvoorbeeld voedselveiligheid en het geeft Canadese en Europese bedrijven makkelijker toegang tot elkaars markten. 

'Foute verdragen'

De Tweede Kamer spreekt woensdag tijdens een extra overleg met minister Lilianne Ploumen van Handel over het verdrag. 

De vrijhandelsvedragen krijgen flink wat tegenstand. Onder andere Milieudefensie, de FNV, Foodwatch, het Transnational Institute en Greenpeace noemen CETA en TTIP 'foute verdragen'.

Open brief

Ze zouden bijvoorbeeld teveel privileges geven aan de olie- en gasindustrie, waardoor het moeilijker en duurder zou worden om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Daarnaast zijn er zorgen over de macht die multinationals krijgen en wordt er gevreesd dat onze gezondheid in gevaar komt omdat ze het moeilijker maken om ons voedsel vrij te houden van gevaarlijke stoffen, stellen de organisaties

In een open brief roepen vakbonden en belangenorganisaties vandaag de politiek op om CETA niet te ondertekenen. Op 22 oktober is er een manifestatie op het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen de verdragen. 

Meer welvaart 

Voorstanders beargumenteren juist dat handelsverdragen als TTIP en CETA Europa meer welvaart en een betere mondiale machtspositie op gaat leveren. Met een uitdijende economische machtspositie van landen als China is het belangrijk om een financieel machtsblok te (blijven) vormen.

Een studie die eerder een economisch bloedbad voorspelde als gevolg van TTIP, is inmiddels op meerdere punten gekraakt door het CPB. Maar al deze argumenten lijken niet veel meer uit te maken: het verzet blijft groot. 

Meer verzet

Niet alleen in Nederland is er verzet tegen CETA. In Duitsland bijvoorbeeld dient morgen een rechtszaak waarin het constitutionele hof zich buigt over de legaliteit van CETA. De zaak is aangespannen door drie Duitse actiegroepen die 125.000 handtekeningen verzamelden tegen het verdrag, en eisen dat het wordt stopgezet. Een spoeduitspraak volgt donderdag.

De Europese Commissie is ondertussen van plan om de deal op de EU-Canada Top op 27 oktober te ondertekenen. Maar dat is eigenlijk een formaliteit.

Omstreden arbitragesysteem

Pas na goedkeuring van het Europarlement, dat morgen over de voor- en nadelen van het verdrag debatteert, kan een deel van het verdrag voorlopig in werking treden. Die goedkeuring wordt pas begin volgend jaar verwacht, zegt Freek Bersch, campagneleider van Milieudefensie. 

Het omstreden arbitragesysteem (ICS), waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen, hoort niet bij het deel dat voorlopig in werking kan treden. Dat kan pas na ratificatie van alle lidstaten, een proces dat jaren kan duren. 

Bron • RTL Z / ANP / Loek Essers / Frederieke Hegger