Politiek

Britse premier May blijft vaag over brexit-plannen

Loek Essers • 05 oktober 2016 15:53 @loekessers

De Britse premier Theresa May tijdens haar slotspeech vandaag. Beeld © AFP

Op de laatste dag van het congres van de Britse conservatieve partij is nog lang niet duidelijk hoe de Britten de EU willen verlaten. Premier Theresa May laat maar weinig los over haar concrete brexit-plannen.

Groot-Brittannië is een land dat goed moet zijn voor iedereen was haar boodschap tijdens haar slotspeech. 

May benadrukte wel dat haar partij klaar is voor de uittreding uit de EU. "Toen we deze week naar Birmingham kwamen waren er een paar grote vragen. Hebben we een plan voor brexit? Dat hebben we. Zijn we klaar voor de inspanningen om ermee door te gaan? Dat zijn we", zei ze.

Uittreding in maart van start

May zei afgelopen zondag dat ze de zogenoemde artikel 50-procedure volgend jaar maart in gang gaat zetten. Dan beginnen de echte onderhandelingen over het verlaten van de EU.

Maar hoe concreet is May de afgelopen dagen geweest over die brexit-plannen? Niet echt, luidt het korte antwoord. Correspondent Anne Saenen, die het congres op de voet heeft gevolgd, zag dat brexit in haar laatste speech in ieder geval nauwelijks aan bod kwam.

Onzekerheid niet groter maken

May wilde niet dat de brexit de hele partijconferentie zou overheersen. Dat lijkt ook haar tactiek te zijn, ze laat nauwelijks iets los over haar brexit-strategie.

Dit tot grote frustratie van het journaille en andere geïnteresseerden. Als haar direct gevraagd wordt naar de plannen of als ze lastige vragen krijgt over de brexit dan ontwijkt ze die en grijpt terug naar oneliners die ze al eerder heeft gebruikt.

"Dat doet ze natuurlijk niet voor niks. Ze probeert stabiliteit te creëren en niet nog meer onzekerheid", zegt Saenen.

Take back control 

Waar ze wel iedere keer op hamert is dat het belangrijk is dat Groot-Brittannië de controle terug krijgt. "Take back control", is dan ook een veelgehoorde oneliner.  

Daar bedoelt ze vooral de controle over de grenzen en immigratie mee. Wat daaruit opgemaakt kan worden is dat Theresa May misschien wel wil gaan voor een zogenaamde 'hard brexit' − een volledige breuk met de EU − en dat ze niet bereid is concessies te doen.

En dat zou betekenen dat de Britten geen toegang willen tot de vrijhandelszone in ruil voor vrij verkeer van personen.

Achter de schermen wordt hard gewerkt

Ondertussen lijkt het erop dat May al bezig is met het voorbereiden van individuele verdragen met andere landen. May benadrukte dat het land een wereldspeler moet blijven die ook op dat niveau wil blijven handelen. Er is bijvoorbeeld al toenadering gezocht tot Australië en Canada.

Die deals afronden kan in ieder geval nog niet. Officieel kunnen de Britten pas handelsverdragen sluiten als ze echt uit de EU zijn.

Bron • RTL Z / Loek Essers