Politiek

Rutte en Dijsselbloem: werkgevers, de lonen moeten omhoog

19 september 2017 15:25

Minister Jeroen Dijsselbloem presenteert het koffertje met de rijksbegroting samen met mini-minister van Financiën Haci Nuh. Beeld © ANP

Zowel demissionair premier Mark Rutte als zijn minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem leggen de bal voor meer welvaart in Nederland bij werkgevers. Die zouden volgens het tweetal de lonen verder moeten laten stijgen. "Een groot deel van het bedrijfsleven kan dat ook betalen", zei Dijsselbloem tegen RTL Z.

De oproepen aan het adres van werkgevers voor meer loon zijn niet nieuw. De president van De Nederlandsche Bank pleit ook al enige tijd voor meer loon en Dijsselbloem zelf pleitte halverwege juni al voor loonsverhogingen

Vakbond FNV kondigde gisteren aan om bij cao-onderhandelingen in te zetten op minimaal 3,5 procent meer loon. Iedereen moet er volgend jaar minstens 1000 euro bruto op vooruitgaan, als het aan de vakbond ligt

Om zijn oproep kracht bij te zetten is Dijsselbloem zelfs lid geworden van de FNV, zei hij vanmiddag. Al voor de verkiezingen meldde hij zich aan om 'mijn steun tot uitdrukking te brengen'. 

Laatste Miljoenennota

"Het is geen lege begroting, er staat voor 3 miljard aan nieuw beleid in", verdedigt Dijsselbloem kort na het presenteren van zijn laatste Miljoenennota de begroting.

Hij somt op: 

  • Een half miljard voor koopkrachtverbetering.
  • Meer geld voor verpleeghuizen, dat kan oplopen tot 2 miljard.
  • En extra geld (270 miljoen) voor lerarensalarissen.

"Ik vind dat een mooie begroting voor een demissionair kabinet", aldus Dijsselbloem. "We hebben niet alles kunnen doen en dat is jammer", vat hij zijn positie als demissionair minister van Financiën samen. "Het nieuwe kabinet moet snel aantreden, langer demissionair zou niet goed zijn."

Dat ruim een miljoen huishoudens er in koopkracht volgend jaar op achteruit gaan, zit hem wel dwars. Maar dat hangt volgens hem voor een groot deel samen met de lonen. 

Rutte: niet iedereen profiteert

Ook premier Mark Rutte moet erkennen dat nog niet iedereen van de economische groei profiteert. In gesprek met Frits Wester zegt hij: "De werkloosheid is nog niet op het niveau van voor de crisis, die moet nog verder dalen."

Over het verlies van koopkracht voor een grote groep Nederlanders zegt hij: "Heel veel mensen staan er beter voor dan een paar jaar geleden, maar er zijn ook nog mensen die in armoede zitten." 

Taak bedrijfsleven

Hij sluit zich aan bij Dijsselbloem's pleidooi voor actie van werkgevers: "Ik vind het een taak van de politiek, maar ook van de werkgevers in Nederland nu het zo veel beter gaat en die ook meer ruimte hebben voor loonstijging, in die combinatie ervoor te zorgen dat we het allemaal iets beter krijgen."

Rutte wijst er nog wel op dat de werkloosheid steeds verder is gedaald: "Dat is de snelste manier om de kloof in de samenleving kleiner te maken", aldus de VVD-premier. 

Kijk hieronder het interview van Frits Wester met Mark Rutte terug (vanaf 1.12 minuut) of klik hier.

Kijk hier het interview van verslaggever Roel Schreinemachers met Jeroen Dijsselbloem terug (vanaf minuut 07.30). Werkt de player niet? Klik hier.  

Bron • RTL Z