Politiek

Premier Rutte feliciteert Trump: 'Gemotiveerd om samen te werken'

09 november 2016 10:50

Beeld © ANP

Premier Mark Rutte feliciteert Donald Trump van harte met zijn verkiezingsoverwinning. In een eerste reactie benadrukt Rutte dat de band tussen Nederland en Amerika van het allergrootste belang is. "Ik ben zeer gemotiveerd om deze samenwerking tot een succes te maken'.

"Ik denk dat als je de positie van Amerika in de wereld ziet je niet kunt onderschatten hoe belangrijk deze positie is. Het gaat over vrede in de wereld, het gaat over veiligheid, de sterke band tussen Nederland en Amerika. Dus wij zullen er van onze kant alles aan doen om een succes te maken van deze relatie." 

Rutte rekende er niet op

Ruim een jaar geleden zei Rutte nog bij RTL Late Night dat hij niet rekende op een overwinning van Trump: "Ik ben een enorme liefhebber van Amerika, van het land en de democratie daar. Ik kan me niet voorstellen dat ze deze man daar gaan kiezen. Maar als het gebeurt dan gaan we we proberen samen te werken, dat zal dan moeten."

Trump wil dat moslims de toegang tot de VS wordt ontzegd. Rutte zei daar in Late Night over dat die opmerking 'natuurlijk nergens op slaat'. 

Geen kritiek meer

Die kritiek wil Rutte vandaag niet meer herhalen. "We hebben natuurlijk allemaal onze opvattingen over wat er in de campagne besproken is. Waar het nu om gaat is dat we een succes maken van de samenwerking."

Wat dit precies gaat betekenen voor de relatie met Nederland, is nog niet duidelijk, zegt Rutte. "Er is een nieuwe president. Dat is altijd spannend. Die zal koers moeten gaan uitzetten. Europa en Nederland daar natuurlijk intensief het gesprek over aangaan omdat we gedeelde belangen hebben."

Koenders bezorgd

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat Trump 'op zijn daden beoordeeld zal worden'. De minister heeft wel zorgen over de 'verkiezingsretoriek' van Trump, zei hij. "Trump heeft tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen."

Amerika Kiest:

Bron • RTL Nieuws