Politiek

Net zo machtig: Mike Pence, dé man achter Donald Trump

09 november 2016 13:40

Mike Pence met Melania Trump. 'Hou deze man in de gaten' Beeld ©

Mike Pence. Tot gisteren een grote onbekende. Maar nu Trump aan de macht is, kunnen we niet meer om deze 'zeer machtige Pence' heen. "Niet Trump, maar Pence zal de president zijn. Hou die man in de gaten", zegt Amerikadeskundige Ruth Oldenziel.

Mike Pence is 57 jaar. Aartsconservatief en gelinkt aan de Tea Party-beweging. Hij is een bescheiden, tot gisteren onbekende Republikein. Pence is getrouwd en fel tegen abortus, ook bij verkrachting. Hij is tegen homo's en zwaar gelovig.

"Dat Trump met hem is gaan samenwerken, is misschien wel Trumps beste keus geweest", stellen Amerika-deskundigen.

Indrukwekkend cv

Het cv van Pence is indrukwekkend. Van 2001 tot 2013 was hij lid van het Huis van Afgevaardigden voor zijn thuisstaat Indiana. In het Huis van Afgevaardigden was hij van 2009 tot 2011 de Republikeinse fractievoorzitter.  Sinds 2013 is hij gouverneur van Indiana. "Een indrukwekkende carrière. Als gouverneur ben je jarenlang president in het klein", stelt Oldenziel. 

Thumbnail

Mike Pence met zijn vrouw.

Pence heeft zeer veel bestuurlijke ervaring en goede contacten in de Senaat. "Donald Trump is eigenlijk geen echte politicus. Hij heeft daarom bestuurlijke kracht en ervaring nodig. Die gaat hij van Pence krijgen.''

Ook Amerika-correspondent Erik Mouthaan stelt: "Deze Pence gaat heel machtig worden." Amerika-kenner Koen Petersen noemt Pence 'heel belangrijk'. "Maar ik vind het te ver gaan om te zeggen dat Pence de belangrijkste man van de verkiezing is." 

'Macht achter de troon'

Volgens Amerikadeskundige Ruth Oldenziel was Pence in eerste instantie 'absoluut tegen Trump'. "Hij is een Tea Party-man, maar Trump heeft hem naar zich toegetrokken."

Het duurde lang voordat de twee gingen samenwerken. "Pence was het vaak niet met Trump eens, hield hem lange tijd op afstand. Vorig jaar december nam Pence nog afstand van Trumps oproepen om moslims de toegang tot de VS te ontzeggen."

"Tijdens de overwinningsspeech trok Trump hem fysiek naar zich toe. 'You are my man'. Tot twee keer toe. Dat is veelbetekenend. Ik denk dat je kunt zeggen: dit is de president. Niet Trump, maar hij zal de president zijn", besluit de Amerika-deskundige. 

Hou hem in de gaten houden

Oldenziel: "Pence weet dat hij het moet gaan doen. Hij heeft veel macht in de Senaat. Dat is de verbinding met het congres. En in het congres, dat nu in handen is van de Republikeinen, daar kunnen ze nu hun gang gaan. Dat zal hij coördineren. Als je wilt weten wat er daadwerkelijk gebeurt, hou dan deze Pence in de gaten."

Amerika Kiest:

Bron • RTL Nieuws