Politiek

Trump overladen met felicitaties; iedereen wil met hem samenwerken

Michaël Niewold • 09 november 2016 12:00 @michaelniewold

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © AFP

De net gekozen president van de Verenigde Staten Donald Trump krijgt het druk: zo'n beetje alle wereldleiders staan te trappelen om te met hem samen te werken.

Een van de eersten die hem feliciteerde was zijn Russische evenknie Vladimir Poetin. In een telegram zegt het Russische staatshoofd te hopen samen met Trump te kunnen werken aan de relatie tussen de landen, aldus het Russische persbureau RIA. "De dialoog tussen Moskou en Washington moet in het belang van beide landen zijn'', aldus Poetin.

Onder de huidige president Obama verslechterde de relatie met Rusland, onder meer vanwege de annexatie van de Krim en het bombarderen van Syrische rebellen door Russische bommenwerpers. Trump vroeg tijdens zijn campagne de Russen om rivale Clinton te hacken en andersom stak Poetin z'n bewondering voor de Republikein ook niet onder stoelen of banken

'Sterke partners'

De Britse premier Theresa May denkt dat de traditioneel sterke band tussen beide landen 'op het gebied van handel, veiligheid en defensie' blijft. May wees op de 'speciale en voortdurende relatie' die beide landen hebben gebaseerd op 'vrijheid, democratie en ondernemingszin'. Ze kijkt er naar uit om samen te werken met Trump en te 'bouwen aan de banden'.

Aan de overkant van de Noordzee hopen EU-topstukken Donald Tusk en Jean-Claude Juncker zo snel mogelijk de 'koers van onze relatie de komende vier jaar uit te zetten'. In een 'welgemeende' felicitatie benadrukken ze dat het versterken van trans-Atlantische betrekkingen belangrijker is dan ooit, onder meer om het verschil te blijven maken bij "ongekende uitdagingen als IS, de bedreiging van de soevereiniteit van Oekraïne en territoriale integriteit, klimaatverandering en migratie."

NAVO kijkt uit naar samenwerking

EU-Commissaris Cecilia Malmström, die namens Europa met de VS onderhandelt over het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP, houdt zich wijselijk op de vlakte: "Het is nog veel te vroeg om te zeggen wat de gevolgen van de verkiezingswinst van Donald Trump zullen zijn."

Secretaris-Generaal van de NAVO Stoltenberg kijkt uit naar de samenwerking met Trump. "We worden geconfronteerd met nieuwe veiligheidskwesties, waaronder hybride oorlogsvoering, cyber-aanvallen en terreurdreiging", aldus de Noorse oud-premier. In zijn verkiezingscampagne was Trump zelf minder enthousiast over trans-Atlantische samenwerking. Tijdens zijn campagne zei hij dat als Rusland de Baltische staten zou aanvallen, hij niet zou helpen zolang NAVO-lidstaten hun budgetten niet zouden opschroeven. 

Turkije verzoekt om uitlevering Gülen

Turkije maakt van de gelegenheid gebruik om Trump niet alleen te feliciteren, maar ook het uitleveringsverzoek voor de geestelijke Fethullah Gülen te herhalen. Die wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli.  

Thumbnail

De geestelijke Fethullah Gülen verblijft in ballingschap in de Verenigde Staten. (Foto: EPA)

De Italiaanse premier Matteo Renzi houdt het bij een korte krachtige boodschap: "Ik wens Trump alle goeds. De Italiaans-Amerikaanse vriendschap is stevig." En Iran ten slotte wijst de nieuwe president er op dat de afspraken uit het nucleaire akkoord van afgelopen zomer nagekomen moeten worden.

Onze eigen premier Rutte is 'gemotiveerd om samen te werken', liet hij in een eerste reactie weten. Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken feliciteert Trump maar neemt een iets gereserveerder houding aan: "We zullen hem beoordelen op zijn daden."

Update:
Ook de Taliban heeft gereageerd: "Onze boodschap is dat de Amerikanen een politiek moeten ontwerpen die niet de onafhankelijkheid en soevereiniteit van andere landen wegneemt." De Afghaanse rebellen roepen Trump op de Amerikaanse troepen in het land terug te trekken. 

Bron • RTL Z