Politiek

Wiebes: Rekenkamer moet vertrekregeling onderzoeken

Loek Essers • 13 oktober 2016 14:42 @loekessers

Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens een algemeen overleg over de misstanden bij de Belastingdienst. Beeld © ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat de Rekenkamer vragen onderzoek te doen naar de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst. Ook komt er een apart stuk over de continuiteit van de dienst.

Dat zei hij vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer waar hij zich moest verdedigen over wat er precies mis ging bij de regeling die totaal uit de hand liep. Het CDA en D66 hadden eerder op de dag gevraagd om de Rekenkamer onderzoek te laten doen.

Verslaggever Roel Schreinemachers volgt het debat op de voet.

Veel kritiek

Wiebes kreeg het hard te verduren vandaag. De oppositie noemde hem laf, hekelde zijn geblunder en vroeg zich af of hij soms had zitten slapen. De SP ziet zelfs liever dat hij opstapt. Maar dat is aan de Kamer, zei de staatssecretaris.

Wiebes erkende daarna dat het flink mis is gegaan bij de Belastingdienst. Hij noemde het probleem 'een joekel van een steen op de weg' die uit de weg geruimd moet worden.

Onvoldoende toezicht

Verder zei hij dat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden op het naleven van de regels. Ook verdedigde hij zijn ambtenaren, iets wat hij eerder niet leek te doen: "De pijlen moeten op mij worden gericht."

Er was een gebrek aan openheid, zei Wiebes, die toe gaf dat hij de Kamer vertrouwelijk had moeten informeren over de chaos. Maar, zo verzekerde hij de Kamerleden, het hele debacle maakt hem alleen nog maar fanatieker.

De oppositie vreest dat werknemers die gebruik maken van de royale vertrekregeling in de toekomst weer als zelfstandige ingehuurd worden door de Belastingdienst. Volgens de staatssecretaris is dat niet het beleid maar hij kan het ook niet uitsluiten.

Tot voor kort gold de regel dat je oud-ambtenaren tot twee jaar na hun vertrek niet als externe mag inhuren. Maar dit verbod op 'draaideurconstructies' is door minister Blok van Rijksdienst opgeheven.

 

Volg het debat in onze livestream, of volg Roel op Twitter

Meer op rtlz.nl:
Vertrekker Belastingdienst kan direct weer ingehuurd worden​
Vertrekkers bij Belastingdienst krijgen gemiddeld 70.000 euro mee
Even 75.000 euro cashen...dit ging mis bij de Belastingdienst

Bron • RTL Z / Loek Essers