Politiek

Even 75.000 euro cashen...dit ging mis bij de Belastingdienst

12 oktober 2016 16:46

Eric Wiebes Beeld © ANP

Nog even 75.000 euro meekrijgen twee maanden voor je pensioen. Het kon bij de Belastingdienst. De riante vertrekregeling gaat uiteindelijk tientallen miljoenen meer kosten dan verwacht. Hoe kon het zo misgaan en waarom werd er zo laat ingegrijpen? Een reconstructie.

Staatssecretaris Eric Wiebes trok vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer het boetekleed aan. Het idee van de reorganisatie was dat er 5000 mensen zouden vertrekken en dat er 1500 ict-specialisten zouden worden aangenomen.

Maar de vertrekregeling was zo riant dat er te veel mensen gebruik van maakten. Er waren ambtenaren die 75.000 euro meekregen, gemiddeld ging het om 67.690 euro. Vooral 60-plussers grepen de regeling met beide handen aan. Daardoor kostte de reorganisatie zeker 70 miljoen meer dan verwacht.  

Hoe het mis ging

Wiebes zei dat het fout was gegaan en beloofde beterschap. Hij vond het niet nodig om precies te zeggen wat er nu was misgegaan. Daar namen oppositiepartijen geen genoegen mee. De staatssecretaris moest stap voor stap op papier zetten wat er misging en hoe hij dit nu denkt te gaan oplossen. Wiebes kwam dinsdagnacht met het zogenoemde feitenrelaas. 

Nu blijkt dat Wiebes al maanden op de hoogte was van de risico's, maar dat hij daar tegen de Tweede Kamer niets over zei. 

Wiebes was eind vorig jaar niet betrokken bij het tot stand komen van de regeling. In januari kreeg hij wel te horen welke afspraken er gemaakt waren. Een maand later werd hij al gewaarschuwd door topambtenaren: dit kan uit de hand gaan lopen. 

Alarmbellen gingen af

In maart bleek het helemaal mis te zijn. Al in de eerste maand hadden 6000 medewerkers aangegeven dat ze een gesprek wilden hebben over de uitstroomregeling. Maar liefst 73 procent van die mensen bestond uit 60-plussers. Wiebes werd nu dringend gewaarschuwd. Er was al op de korte termijn sprake van een groot risico. 

In juni was dat risico een feit geworden. De Belastingdienst vroeg en kreeg 70 miljoen euro extra om de reorganisatie te betalen. Eind die maand werd besloten om de regeling te schrappen. Vanaf september is het dan zover: vanaf dan kon niemand er meer gebruik van maken. 

Maatregelen vallen niet in de smaak

De staatssecretaris legt de schuld bij de Belastingdienst. Hij vindt dat hij eerder op de hoogte gesteld had moeten worden. De Belastingdienst zou te veel zelf regelen zonder met hem te overleggen. Wel zei Wiebes dat hij zich 'onvoldoende heeft gerealiseerd' dat de cultuur bij de Belastingdienst een risico vormde. Nu heeft hij extra maatregelen genomen. De Belastingdienst staat onder curatele.

Daarmee heeft hij de kritiek niet kunnen wegnemen. Oppositiepartijen hebben al laten weten dat ze verre van tevreden zijn over de rol van de staatssecretaris. Morgen wacht hem een zwaar debat in de Tweede Kamer, verwacht politiek commentator Frits Wester: "Wiebes neemt nu ineens de vlucht naar voren door stevig in te grijpen bij de Belastingdienst. Het lijkt een stoere actie, maar de oppositie trapt er niet in."

De problemen bij de Belastingdienst

Het rommelt al jaren bij de Belastingdienst. Vooral vanwege problemen met verouderde computersystemen. Sommige systemen stamden zelfs nog uit 1968. Mede door al die ict-malaise konden fraudeurs makkelijk hun slag slaan. Nederlanders bleken massaal te frauderen met hun toeslagen. Ook Oost-Europese bendes sloegen toe. Zo 'lekten' honderden miljoenen euro's weg. Geld waar de Belastingdienst naar kan fluiten. 

De chaos bij de Belastingdienst werd staatssecretaris Frans Weekers begin 2014 politiek fataal. De VVD haalde Eric Wiebes als zijn opvolger binnen. De wethouder van Amsterdam kreeg als staatssecretaris de taak orde op zaken te stellen bij de fiscus. Twee jaar later zit Wiebes zelf in de problemen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws