Politiek

Dit staat er in de Prinsjesdagstukken 2018

15 september 2017 21:00

Beeld © ANP

Een Landelijk Expertise Centrum voor Terrorisme, 270 miljoen voor de lerarensalarissen en 116 miljoen voor veiligheid. Dit staat er in de Prinsjesdagstukken 2018 die RTL Nieuws in handen heeft.

Bekijk hier wat de kabinetsplannen betekenen voor jouw portemonnee.​

116 miljoen voor Veiligheid

In het totaal investeert het kabinet 116 miljoen euro om Nederland veiliger te maken. Zo komt er een Landelijk Expertisecentrum Terrorisme. Ook gaat er extra geld naar de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en naar de politie. Een ander deel van het geld gaat naar het bestrijden van cybercrime door het Openbaar Ministerie. En er wordt een gespecialiseerd Digital Trust Centre (DTC) opgericht. Dit centrum moet ervoor zorgen dat het midden- en kleinbedrijf beter beveiligd wordt tegen cyberaanvallen.

Ook de grensbewaking op vliegvelden en aan de kust krijgen extra middelen. Om de aanpak van terroristische dreiging te versterken wordt de internationale samenwerking op het gebied van gegevensuitwisseling van luchtvaartpassagiers verstevigd.

Verpleeghuiszorg

Om goed personeel te werven voor de verpleeghuizen stelt het kabinet voor de periode van 2017-2021 een bedrag van 275 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet heeft in 2017 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verpleeghuizen waar de kwaliteit het hardste nodig is. Vanaf 2018 wordt er 335 miljoen euro vrijgemaakt zodat de kwaliteit en het aantal handen aan het bed op korte termijn kan toenemen. 

Belastingdienst

Het kabinet trekt 75 miljoen euro extra uit voor de Belastingdienst. Dat geld is bedoeld als buffer, en kan worden ingezet als de belastinginning in gevaar komt. De Belastingdienst kampt met verouderde apparatuur die grondig moet worden gemoderniseerd. Keuzes bij de aanschaf van nieuwe ICT laat het kabinet aan een volgende regering. De reorganisatie van de Belastingdienst gaat door. Dat moet wel gebeuren in realistische, concrete stappen.

2 miljoen voor strijd tegen mensenhandel

In 2017 was er al 1 miljoen extra geïnvesteerd om mensenhandel aan te pakken. Vanaf volgend jaar wordt er structureel 2 miljoen extra vrijgemaakt. Van dat geld worden bijvoorbeeld politiemedewerkers getraind in het herkennen van signalen van mensenhandel. En er worden meer rechercheurs opgeleid. 

Lerarensalarissen

Het kabinet trekt 270 miljoen euro uit voor hogere salarissen in het basisonderwijs. Het extra geld voor de leraren is afgestemd met de formerende partijen, bevestigen ingewijden.

Brexit treft Nederland

Nederland moet er rekening mee houden dat we worden getroffen door de Brexit, schrijft minister Dijsselbloem. Veel handel met het Verenigd Koninkrijk loopt via Nederland. Bovendien verliest Nederland een belangrijke partner in Europa. Dijsselbloem houdt daarom rekening met ‘schadelijke gevolgen’ van de Brexit. Het kabinet zal zich inspannen om die zoveel mogelijk te beperken.

Andere cijfers:

  • Het eigen risico in de zorg stijgt naar 400 euro in 2018.
  • de zorgtoeslag wordt tegelijkertijd verhoogd met maximaal 130 euro.
  • De economische groei komt uit op 2,5 procent.
  • Het begrotingsoverschot komt uit op 0,8 procent.
  • De werkloosheid daalt in 2018 naar 390.000 mensen.  
  • Iedereen gaat er gemiddeld met 0,6 procent op vooruit.
  • Het kabinet heeft 425 miljoen euro uitgetrokken om ook de koopkracht van de meest kwetsbare groepen op peil te houden.
  • Werkenden gaan er het meest op vooruit: 0,7 procent.
  • Uitkeringsgerechtigden gaan er 0,3 procent op vooruit. 
  • Gepensioneerden stijgen 0,6 procent in koopkracht. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Kijk hier hoeveel jij er op vooruit gaat volgend jaar 

 

Bron • RTL Nieuws