Politiek

Op een rij: de incidenten rond minister Van der Steur

05 februari 2016 13:14

Minister van der Steur, vanochtend bij aanvang van de ministerraad. Beeld © ANP

De advocaat van Volkert van der G. neemt het minister Van der Steur kwalijk dat die gezegd zou hebben dat zijn cliënt 'intensief' wordt begeleid in zijn re-integratietraject. Volgens politiek verslagever Frits Wester lijkt de raadsman erop uit een nieuwe rel te creëren. Van der Steur zou dergelijke beweringen nooit hebben gedaan in de Kamer.

En toch sloot Wester niet (helemaal) uit dat hieruit een politieke rel ontstaat. "Voor je het weet gaan alle ballen weer op minister Van der Steur." En dat zou niet de eerste keer zijn. In dit gevoelige dossier zou het zelfs al de tweede keer zijn.

Geënsceneerde foto
Van der Steur bood de Tweede Kamer eerder excuses aan voor de foute beslissingen die hij nam rond publicatie van een geënsceneerde foto. Die werd in juni 2014 gepubliceerd in De Telegraaf, niet lang nadat Van der G. onder voorwaarden vervroegd in vrijheid was gesteld. Over de foto was uitvoerig overleg gepleegd tussen de advocaten van Van der G. en het Openbaar Ministerie.

Maar Van der Steur verzweeg de rol van het OM in de Kamer. Dat kwam later alsnog aan het licht en Van der Steur bood in oktober excuses aan. Hij had naar eigen zeggen een en ander eerst beter moeten uitzoeken.

Teevendeal
Amper twee maanden later ging Van der Steur voor een tweede keer door het stof. Ditmaal vanwege zijn rol in de nasleep van de Teeven-deal. De oppositie bekritiseerde hem, omdat hij had geholpen bij het opstellen van een persbericht over de deal.

Daarin werd ontkend dat drugshandelaar Cees H. 4,7 miljoen gulden had gekregen. Maar in oude computerbestanden werd daar later wel degelijk bewijs voor gevonden. Van der Steur gaf toe dat zijn handelen 'niet zuiver' was geweest. Tijdens een Kamerdebat over de affaire voegde Van der Steur daaraan toe dat hij 'eerder een grens had moeten trekken'.

Thumbnail

MH17-onderzoeker Maat
En begin deed jaar deed Van der Steur het opnieuw. Hij rehabiliteerde forensisch patholoog George Maat. Die raakte in opspraak toen RTL Nieuws onthulde dat hij foto's had getoond van de slachtoffers van vlucht MH17 tijdens een vrij toegankelijke lezing aan de Universiteit van Maastricht. Van der Steur sprak er schande van, noemde dat 'buitengewoon ongepast en smakeloos' en beëindigde de samenwerking met Maat. Later kwam hij terug op dat besluit en bood hij de professor zijn excuses aan. Maat toonde op basis van eigen onderzoek aan dat het ontslag onterecht was. 

Excuses aan nabestaanden Borst en zus Louise 
En dan is er nog de kwalijke gang van zaken rond Bart van U., de geesteszieke verdachte van de moord op oud-minister Els Borst en zijn zus. Nieuwsuur concludeerde dat 'alles mis ging dat mis kon gaan in de strafrechtketen' rond de verwarde man.

Van der Steur bood namens het kabinet zijn verontschuldigingen aan bij de families van Van U. en Borst. "Het spijt mij dat organisaties die tot taak hebben individuen en de samenleving te beschermen daarin zo ernstig hebben gefaald", zei hij toen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws