Politiek

'Trump riskeert nog steeds een belangenconflict'

Lisa Boerop • 12 januari 2017 09:54 @lisaboerop

Beeld © AFP

Donald Trump heeft dan wel aangekondigd dat hij afscheid neemt van zijn zakelijke imperium, maar daarmee is een belangenconflict nog niet uitgesloten. Dat zegt de ethische waakhond van de Amerikaanse regering.

Trump wil het bestuur van zijn bedrijven overdragen aan zijn zoons, maar volgens directeur van de waakhond, Walter Shaub, voldoet Trump daarmee volstrekt niet aan de standaard. Het plan van Trump is volgens Shaub 'betekenisloos vanuit het perspectief van belangenverstrengeling'. 

Niet wettelijk verplicht

Volgens Shaub is Trump niet wettelijk verplicht om rigoreus afstand te nemen van zijn zakelijke belangen, terwijl dat wel gebruikelijk en verstandig is. "Hij zal een sterkere president zijn en een grotere kans van slagen hebben."

Toekomstige ministers zijn in de Verenigde Staten wel wettelijk verplicht om volledig uit zaken te stappen. "Zou een president zichzelf aan een lagere standaard moeten houden dan de mensen die hij benoemt?"

Vermogen naar 'blind trust'

Shaub vindt dat Trump zijn vermogen het beste in een 'blind trust' kan onderbrengen terwijl hij president is. Als hij dat doet, heeft hij geen zeggenschap meer over het geld en wordt hij er ook niet over op de hoogte gehouden. Maar met zijn twee zoons als bestuurders van zijn bedrijven, blijft het risico op een belangenconflict bestaan.

Bron • RTL Nieuws / ANP