Politiek

Livestream: Kamer terug van reces voor debat over gifeieren

24 augustus 2017 10:00

Namens de pluimveesector worden bij de Tweede Kamer gekookte eieren uitgedeeld. Beeld © ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) worden door de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in de veehouderij. De voedsel- en landbouwspecialisten van de Kamer zijn daarvoor teruggekomen van het zomerreces.

De Kamer wil onder meer weten hoever het schandaal nu reikt. Het kabinet liet gisteren weten dat naast eieren mogelijk ook kalfsvlees is verkocht dat bestrijdingsmiddelen bevatte. De malafide ongediertebestrijder Chickfriend gebruikte niet alleen het verboden fipronil om kippen te ontluizen, maar ook het even illegale amitraz om kalveren van hinderlijke vliegen af te helpen.

Volg hier live het debat:

Te laat ingegrepen

Schippers en Van Dam moeten verder uitleggen of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel goed heeft opgetreden. De NVWA zou eerdere meldingen niet serieus genoeg hebben genomen en te laat hebben ingegrepen. Bovendien zou de dienst met warrige adviezen de boeren boos maken en onrust bij de consument aanwakkeren.

Er zijn partijen die vinden dat niet de NVWA daarvan de schuld is, maar de kabinetten van de laatste jaren. Die zouden de dienst hebben uitgehold door daarop zwaar te bezuinigen. Ook de daarbij afgesproken nieuwe werkwijze van de NVWA, die het bedrijfsleven zoveel mogelijk zelf de regels laat handhaven, krijgt niet van iedereen applaus.

Laatste klus Van Dam

Door het ingelaste debat kan de Kamer toch Van Dam nog aan de tand voelen over de kwestie. De PvdA'er verruilt zijn ambt volgende week, nog voor het einde van het reces, voor een baan bij de publieke omroep.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Supermarkten halen wafels uit de schappen om fipronil'

Bron • RTL Nieuws / ANP