Politiek

Belgische Kamerleden houden gratis biertje in het parlement

Loek Essers • 20 januari 2017 11:46 @loekessers

Tijdens debatten naar het café gaan was populair voordat de drank gratis werd in het Belgische parlement. Beeld © Getty Images

Er zijn waarschijnlijk niet veel bedrijven waar gratis alcohol een secundaire arbeidsvoorwaarde is. Bij het Belgische parlement is dat wel zo, en dat gaat voorlopig ook niet veranderen, ondanks de problemen die het met zich meebrengt.

De gratis drank is niet altijd even bevorderlijk voor de sfeer, blijkt uit wat in België inmiddels het 'incident-Van Biesen' wordt genoemd.

Kamerlid Luk van Biesen van de liberaal-democratische partij Open VLD zou onder invloed een racistische opmerking hebben gemaakt tegen collega Meryame Kitir, een Vlaamse sociaaldemocraat van de SP.A met Marokkaanse roots, schrijft De Standaard. Van Biesen ontkent overigens dat er alcohol in het spel was.

Tap dicht

Daarom gingen er stemmen op om striktere regels in te voeren voor het schenken van gratis wijn en bier in de koffiekamer van het parlement. Drankgebruik zou niet stroken met de gedragsregels voor volksvertegenwoordigers, en de commissie die die regels bewaakt, stelde voor de tap dicht te zetten.

Maar daar voelen de fractievoorzitters niks voor. Er is namelijk helemaal geen alcoholprobleem, vinden ze. En dus gaat het schenken van alcohol door, melden Belgische media.

Op café gaan tijdens debat

Volgens De Standaard is de regel om gratis alcohol te verstrekken aan Kamerleden ingevoerd in de jaren '90. Dat gebeurde om te voorkomen dat de dames en heren tijdens debatten iets gingen drinken in de kroeg. Door te drinken in de koffiekamer, zou de sociale controle ook groter zijn, zo was de redenatie.

In Nederland is er ook wel wel acohol te krijgen bij de Tweede Kamer. Zo kan er een tegen betaling een wijntje of een biertje worden gedronken in het Kamerrestaurant. Tijdens debatten naar de kroeg gaan is er hier niet bij, meldt onze Haagse redactie.

Er wordt weleens naar buiten gelopen voor een afspraak of om even te bellen. Maar over het algemeen blijven Kamerleden bij debatten gewoon in de Kamer.

Bron • RTL Z / Loek Essers