Politiek

Theo Hiddema: 'Er zitten veel domme mensen in de Tweede Kamer'

20 januari 2017 18:44

Beeld ©

Presentator Paul van Liempt bezocht deze week de weer opgekrabbelde strafrechtadvocaat Theo Hiddema. Na de dood van zijn vrouw Gerrie vorig jaar was hij uit het veld geslagen. "Ik heb mezelf na de dood van Gerrie vier maanden arbeidsongeschikt verklaard. Ik kon me nergens toe zetten."

'Mr. Hiddema, strafpleiter, dandy, dwarsligger' is de treffende titel van de biografie die Stan de Jong aan de flamboyante advocaat wijdde. Ik zocht hem op voor de interviewserie 'Van Liempt, één-op-één'.

De strafpleiter richtte zichzelf afgelopen jaar op en besloot er zelfs een schepje bovenop te doen. Voor splinterpartij Forum voor Democratie wil hij de Kamer in. Met een speels lachje: "Daarvoor doe ik zelfs mijn karakter geweld aan, door op de nederige plek twee, achter Thierry Baudet, plaats te nemen."

Geen computer

Hiddema ontvangt mij aan de Amsterdamse Herengracht, in zijn klassiek ingerichte woon- en werkpaleis. Negentiende eeuwse portretten sieren de wand, boeken liggen her en der verspreid door de als sociëteit aandoende ruimte. De stapels op zijn bureau doen chaos vermoeden, maar zelf zegt hij dat er systeem in zit. En nee, natuurlijk staat er geen computer op zijn bureau. Met luide stem en licht verstoord: "Ik gebruik mijn hersens tijdens het schrijven. Dan ga ik toch niet naar zo'n schermpje turen en op een toetsenbord werken! Kijk, ik schrijf alles op met deze Montblanc pen."

Een eerdere afspraak moest hij afzeggen, omdat de kou teveel vat had gekregen op zijn stembanden. Nog altijd niet geheel hersteld trekt hij een hele middag voor ons uit. Om zijn keel door te smeren drinkt hij witte wijn en rookt hij sigaretten, 'een mentholletje hoor'. Juist vanwege die wat mindere fysieke gesteldheid had hij ook het congres van het Forum voor Democratie niet willen toespreken, maar daarbij rekende hij buiten de vasthoudendheid van lijsttrekker Baudet. Die bleef hem bellen en zorgde er uiteindelijk voor dat een taxi hem op een zaterdagmiddag om half één uit z’n ziekbed belde, om hem met gezwinde spoed naar het congres te brengen.

Domme mensen in de Kamer

Hiddema is de computer niet machtig, maar heeft zich wel bekwaamd in de eerste beginselen van de smartphone. Hij verruilde zijn antieke Nokia voor een iPhone 6. Tot zijn genoegen, want met gepaste trots toont hij de hele ploeg de beelden van zijn als glansrijk ervaren optreden, 'ze vonden me geestig en charmant'. Hij denkt iets toe te kunnen voegen in de Tweede Kamer, die in zijn ogen bevolkt wordt door 'veel domme mensen'.

In debatten zal hij putten uit zijn rijke verleden in de advocatuur, belooft hij. En hij zal geen lastige kwestie uit de weg gaan, zoals hij ook in het interview openhartig en eloquent op alle vragen reflecteert. Over zijn verdediging van Florrie Rost van Tonningen, de zwarte weduwe van de NSB-voorman, over het NSB lidmaatschap van zijn vader, over Mark Rutte die niet met de PVV wil regeren en over zijn eigen eerdere uitspraak dat de politiek niets voor hem is 'omdat ik daar te individualistisch voor ben en teveel eigendunk voor heb'. 

Verdrietige kluizenaar

Hiddema reageert ook, in geheel eigen stijl, op de door ons op verzoek ingesproken Whatsapp-filmpjes van collega strafpleiters Wim Anker en Gerard Spong. En hij is open over zijn gemoedstoestand. De rouw is nog niet over, hij leefde 'als een verdrietige kluizenaar' die weer langzaam naar buiten treedt. En troost vindt in boeken. Wijzend op 'Humeuren en temperamenten' van Gerrit Komrij: "Hier heb ik meer aan dan aan een psychiater."

Maandag 23 januari, 22.30, RTL Z, Van Liempt 1-op-1: Theo Hiddema.

Bron • RTL Z