Politiek

Juncker: TTIP laat nog jaren op zich wachten

Matthias Pauw • 10 november 2016 15:35 @mattpauw

Jean-Claude Juncker Beeld © EPA

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, denk dat het nog jaren gaat duren voordat het handelsverdrag TTIP rond is. De ophef over het verdrag vindt hij maar moeilijk te verkroppen

Dat zei Juncker tijdens een speech die hij gaf bij een prijsuitreiking van de Duitse middenstand. Terloops liet Juncker zich ontvallen dat hij TTIP nog niet in de komende 1 á 2 jaar ziet verschijnen. Ook de ophef over vrijhandelsverdrag CETA vindt Juncker maar vreemd.

Verdragen met alle dictaturen

"Ik ben volkomen verbaasd dat als we een handelsverdrag met Canada afsluiten, er eindeloos gediscussieerd wordt in Europa en ook in Duitsland. We hebben handelsverdragen met bijna alle dictaturen in de wereld. We staan op het punt om een verdrag met Vietnam te sluiten. Met Vietnam!"

"Het is toch verbijsterend dat als we met de Canadese democratie een verdrag sluiten er gekreund en gemekkerd wordt en als we met Vietnam een verdrag sluiten zich niemand meldt", vervolgt hij zijn tirade.

Trump moet duidelijkheid geven

Verder verlangt Juncker op korte termijn duidelijkheid van Donald Trump over het pad dat hij wil inslaan. "We verwachten dat Trump duidelijkheid verschaft over handelspolitiek en klimaatpolitiek." Wat de Commissievoorzitter betreft moet dat in de komende maanden duidelijk worden.

De verkiezing van Trump zal het afsluiten van TTIP vermoedelijk niet makkelijker maken. De nieuw-gekozen president heeft zich vaak kritisch uitgelaten over vrijhandelsverdragen. Maar de onderhandelingen over TTIP zitten al langere tijd muurvast. Europa en de VS kunnen het bijvoorbeeld over de regels voor openbare aanbestedingen maar niet eens worden.

Bron • RTL Z