Politiek

Amnesty slaat alarm over populisme Wilders, Rutte en Trump

Frederieke Hegger • 22 februari 2017 08:23 @frederiekeh

Geert Wilders speecht in Koblenz. Beeld © EPA

Amnesty International slaat in haar jaarlijkse rapport alarm over de opkomst van het populisme. Volgens de organisatie zijn de mensenrechten daardoor in gevaar gekomen, ook in Nederland.

"Het was een jaar waarin giftige politieke retoriek van 'wij versus zij' opkwam in de wereld", zegt Salil Shetty, de secretaris generaal van Amnesty.

"Of het nu ging om de xenofobische en seksistische retoriek van president Trumps campagne of de aantasting van rechten van vluchtelingen door Europese leiders."

Vluchtelingen als zondebok

Volgens de organisatie is er sprake van een 'wereldwijde terugslag tegen mensenrechten'. In veel landen worden vluchtelingen neergezet als zondebok. Amnesty wijst ook naar Nederland.

"Je ziet het wanneer Geert Wilders over Marokkaans tuig spreekt," zegt John Dolhuisen, directeur Europa en Centraal Azië van Amnesty.

Rutte ook aangepakt

"Maar ook wanneer de Nederlandse premier een open brief schrijft en zegt dat migranten zich normaal moeten gedragen, en zo niet dat ze naar huis moeten. De belangrijkste doelen van de Europese demagogie zijn duidelijk: buitenlanders en moslims." 

In het hoofdstuk over Nederland schrijft Amnesty dat etnisch profileren door de politie nog altijd een punt van zorg is. Daarnaast wijst de organisatie op de gevaren van de nieuwe inlichtingenwet en de behandeling van vluchtelingen. 

Voor jezelf opkomen

Volgens de organisatie kunnen we er niet (meer) op rekenen dat overheden onze vrijheden beschermen. We moeten dus maar voor onszelf opkomen. "We moeten vechten tegen het bedrieglijke verhaal dat we onze rechten moeten inruilen voor welvaart en veiligheid."

Als voorbeeld wordt de 24-jarige Anas al-Basha genoeg, ook wel 'de clown van Aleppo'. Hij bleef in de Syrische stad om kinderen op te vrolijken in barre tijden. Al-Basha stierf in november door een bombardement.

Kleine daden van verzet kunnen al een groot verschil maken; maar wereldwijde solidariteit is ook nodig, stelt de organisatie. "2017 heeft mensenrechtenhelden nodig."

Bron • RTL Z