Politiek

Ondernemers lanceren een kieskompas speciaal voor zzp'ers

24 februari 2017 21:35

Beeld © ANP

Een kieskompas speciaal voor zzp'ers staat online. En dat was broodnodig volgens de initiatiefnemers, die vonden dat de zelfstandige ondersneeuwt in de verkiezingsprogramma’s.

En dat terwijl het gaat om een groep van een miljoen mensen en tal van belangrijke onderwerpen, zegt Hugo-Jan Ruts, ondernemer en een van de oprichters. "Er liggen in Den Haag veel voorstellen die de zzp’er zullen raken."

Wie naar de nieuwe stemhulp gaat, treft daar een herkenbaar tafereel: een serie stellingen maar dit keer niet over defensie, vluchtelingen of onderwijs maar over belastingregels, arbeidsongeschiktheid, pensioenen en verzekeringen. "Wij willen niemand sturen maar er wel voor zorgen dat mensen geïnformeerd zijn."

Links én rechts onduidelijk

En goed geïnformeerd worden is nog best lastig, ondervonden Ruts en zijn collega. Bij het doorspitten van de verkiezingsprogramma’s, stuitte Ruts op veel onduidelijkheid. "Zowel links als rechts is te onduidelijkheid over de ZZP’er”, zegt Ruts, "Vooral bij de VVD en SP is het vaak te vaag wat ze precies gaan veranderen."

Meer duidelijkheid vonden de ondernemers in de CPB doorrekeningen, waar in meer detail kon worden teruggevonden wat partijen concreet willen veranderen. Maar de meeste informatie voor het kieskompas kwam uit stevig doorvragen bij de partijen.

Geen visie

"Als er echt geen partijstandpunt was te vinden kwam dat soms omdat het niet werd gecommuniceerd maar vaak ook omdat er nog geen visie was op zo’n onderwerp", zegt Ruts. De nieuwe tool is daarmee niet alleen een hulpmiddel voor zelfstandigen maar bewust ook een stok om politici te laten nadenken over onderwerpen die ZZP'ers raken.

Eén partij ontbreekt volledig: de PVV. "Die wilde helaas niet meewerken en konden we daarom ook niet meenemen", aldus Ruts.

Wetenschappers

Toch is het niet makkelijk, een eigen kieskompas opzetten. Een veelvoud aan partners werd verzameld waaronder vakbond FNV en belangenorganisaties voor ZZP'ers. En hoewel die invloed hadden op de thema’s die zijn uitgelicht in de tool, is het eindresultaat onafhankelijk ontwikkeld door de wetenschappers van het normale kieskompas. 

Bron • RTL Z