Politiek

Dramatische campagne of groot succes? Zo doen de lijsttrekkers het tot nu toe

01 maart 2017 14:56

Beeld © ANP

Al over twee weken kunnen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is dé tijd om toe te slaan: partijen moeten nu de zwevende kiezers gaan binnenhengelen. Welke partij kan met vertrouwen naar 15 maart uitzien, en wie moet zich zorgen gaan maken?

Politiek Den Haag snapt er maar weinig van. De verkiezingscampagne is al volop aan de gang, maar in de peilingen zijn nog maar weinig verschuivingen te zien. De PVV daalt daarin de laatste tijd, en is nu zo'n beetje net zo groot als de VVD. Verder lijken de verschillen tussen de partijen eerder kleiner dan groter te worden.   

De peilingen

  • VVD: 23 - 27 zetels
  • PvdA: 12 - 14 zetels
  • PVV: 22 - 26 zetels
  • SP: 12 -14 zetels
  • CDA: 17-19 zetels
  • D66: 16 - 18 zetels
  • GroenLinks: 16 - 18 zetels
Bron: De Peilingwijzer, h​et gewogen gemiddelde van zes peilingen​. 

Is er iets mis met de strategie van de partijen, of doen ze het juist goed? We vroegen het aan twee campagneveteranen: Henri Kruithof, oud-campagnestrateeg bij de VVD, en Hans Anker, oud-campagnestrateeg bij de PvdA. 

Thumbnail

VVD

Anker en Kruithof zijn het niet bepaald eens over de VVD-campagne. De partij gaat samen met de PVV aan kop in peilingen, maar staat ten opzichte van het huidige aantal zetels in de Kamer op fors verlies. Anker is niet te spreken over de liberalen. De oud-PvdA'er ziet geen duidelijke boodschap. "Eigenlijk zeggen ze alleen: 'stem op de macht'. Verder hoor ik iets vaags over positief zijn."

Het probleem zit volgens Anker vooral bij de geloofwaardigheid van Rutte. "Hij is beschadigd geraakt, hij is kwetsbaar. Zijn excuses voor de gebroken campagnebeloftes hebben niet gewerkt. Ik zie nervositeit bij de VVD. De kans dat ze binnen de partij hun knopen gaan tellen, is aanwezig. In 1982 is Van Agt is ook na de verkiezingen vervangen door Lubbers."

Kruithof is niet zenuwachtig over zijn voormalige werkgever, vertelt hij. De boodschap van de VVD – Mark Rutte is de enige geloofwaardige premier – is juist goed. En de campagne moet eigenlijk nog echt beginnen. "Het is nog niet zo te zeggen of Rutte het goed doet of niet. De partij zet het meeste geld en mankracht in op de laatste twee weken van de campagne. Zwevende kiezers zweven tot het laatste moment. Daarom zal nu alles gefocust zijn op het zoeken van publiciteit en de debatten." 

Thumbnail

PvdA 

Over de PvdA zijn de twee het ook al niet eens. De partij staat er in de peilingen dramatisch voor. Volgens Kruithof moet de PvdA zich zorgen gaan maken. "Asscher had zondag in het Rode Hoed-debat zijn slag moeten slaan en de strijd om de linkse kiezer moeten beslechten. Dat is hem niet gelukt."

Hij vindt dat de PvdA 'geen heldere lijn' heeft. "De ene keer zegt Asscher dat zijn partij prettig met de VVD heeft samengewerkt, en de andere valt hij de VVD weer aan. Ze moeten een heldere lijn kiezen, dat ontbreekt nu."

Anker vindt juist dat Asscher zijn boodschap 'steeds beter presenteert'. En die boodschap is volgens Anker ook helemaal niet vaag: de partij heeft vier jaar geleden de mouwen opgestroopt om het land er weer bovenop te krijgen, nu is het tijd om het land eerlijker te maken. Maar de oud-PvdA-campagneleider erkent ook dat Asscher vanaf nu aan de bak moet. "Hij moet wel meer van zichzelf laten zien. Wat drijft hem persoonlijk?" 

Thumbnail

PVV

Wat Wilders wil, is wel duidelijk, maar zijn aanpak valt Anker tot nu toe tegen. "We waren vol verwachting dat hij deze campagne zou domineren, maar hij is letterlijk uit beeld. Wilders gaat nauwelijks naar de debatten en doet weinig interviews. Zijn boodschap is ook wel erg donker geworden, er zit geen sprankje hoop in. Een goede politieke boodschap gaat over hoop en vrees. Bij Wilders is het wel erg doorgeschoten naar vrees." 

Kruith​of heeft het gevoel dat het effect van de tweets van Wilders begint af te nemen. Maar hij schrijft de PVV-leider nog niet af: "Bij Wilders weet je één ding zeker: hij komt nog met spectaculaire dingen, en niemand kan voorspellen wat dat wordt."  

Thumbnail

CDA

Over het CDA zijn de mannen het eens: het gaat goed met de campagne van lijsttrekker Sybrand Buma. Kruithof: "Ze hebben een hele heldere boodschap, en ze opereren echt als een oppositiepartij en kunnen precies zeggen wat ze willen." 

Anker vindt dat de partij heel goed gebruikt maakt van haar positie in de peilingen. Het is namelijk erg lastig om een coalitie te verzinnen waar het CDA geen deel van uitmaakt. "Ze hebben, samen met D66, de sleutelrol in handen voor een coalitie. Ze draaien rustig hun eigen programma af en laten zich niet verleiden door andere partijen." 

Thumbnail

D66

Ook over D66 zijn de oud-campagneleiders te spreken. En dan vooral over lijsttrekker Alexander Pechtold. De partij 'mag blij zijn met hem', hij zit goed in zijn vel en 'is weer de oude'. In debatten is hij ad rem. Hij is ervaren en kan zijn boodschap goed vertellen.

Anker heeft nog een kritische noot. "Aan de boodschap van alle reclames en filmpjes is geen touw aan vast te knopen. Er zijn veel te veel boodschappen. Het klassieke propwerk, een campagne die niet kan kiezen."

Thumbnail

GroenLinks

De campagne van GroenLinks loopt goed, vinden ze allebei. Het is knap, zeggen ze, hoe lijsttrekker Jesse Klaver mensen weet te mobiliseren. Ook hij heeft een duidelijke boodschap. 

Maar beide mannen waren niet enorm onder de indruk van zijn optreden in het Rode Hoed-debat. Klaver kwam te gespannen over. Het moet beter bij de volgende debatten. Hij hing 'te veel de premier uit', en reageert 'net te vaak gepikeerd op kritiek'. En PvdA'er heeft ook nog een kledingadvies: "Als je dan toch een stropdas omdoet, knoop hem dan goed vast."​

Thumbnail

SP

Bij de SP moeten ze zich volgens de twee ernstige zorgen maken. Emile Roemer 'gaat het niet redden', denkt Kruithof. De SP-lijsttrekker doet het volgens hem wel beter dan in vorige campagnes, maar het is nog niet goed genoeg. Kruithof denkt niet dat Roemer iemand als Klaver kan verslaan.

Anker vat het optreden van Roemer in het Rode Hoed-debat samen: "Als je de lat laag legt, is de kans groot dat je eroverheen springt. Er zit nu weer wat leven in de patiënt, maar hij blijft wel ziek."


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Bron • RTL Nieuws / Daan Wiegerinck