Politiek

Prik je bubbel door en chat via deze site met je politieke tegenpolen

Coen van de Ven • 15 februari 2017 11:57 @CoenvdVen

Ruben Treurniet (midden) met twee mede-oprichters van Waaromkiesjij.nl Beeld © Waaromkiesjij.nl

Wie op social media een politiek debat aansnijdt praat al snel met gelijkgestemden. Een jonge groep twintigers hoopt met hun Chatroulette voor politiek debat die filterbubbel lek te prikken.

Ze wonen in Amsterdam, zijn wit, hoogopgeleid en hebben stages gelopen bij ambassades en consultancybedrijven als McKinsey. De vrienden van Ruben Treurniet zijn niet het meest gevarieerde gezelschap van Nederland. En dat gebrek aan diversiteit kan een groot gemis zijn in verkiezingstijd, vindt hijzelf. 

Samen met een twee vrienden bedacht Treurniet daarom Waaromkiesjij.nl, een soort Chatroulette-achtige website die mensen uit hun filterbubbel moet halen door ze online te laten debatteren met andersdenkenden.

"Zodra je een discussie met vrienden start ben je het op hoofdlijnen al eens. Terwijl ik wel eens van iemand wil horen hoe het nou echt is om naast een AZC te wonen en of dat bepalend is tijdens de komende verkiezingen. Of hoe het is om met een tintje in Nederland te leven."

Politieke tegenstanders

Vanochtend is het platform door Treurniet en zijn inmiddels grote groep mede-oprichters gelanceerd. Wie naar de website surft kan in een mum van tijd in discussies belanden met politieke tegenstanders: je klikt de partij van je voorkeur aan, vult wat extra achtergrondinformatie in en krijgt een stelling gepresenteerd.

Vanaf dat moment kan er gechat worden.

Thumbnail

Elke discussie begint met een stelling om het debat aan te wakkeren.

Chatten met de Achterhoek

Het mooiste gesprek dat Treurniet zelf voerde was met een man uit de Achterhoek: "Hij twijfelde sterk tussen het CDA en de PVV. Echt een felle discussie wilde ik er niet van maken. In plaats daarvan gingen we in op zijn twijfels en afwegingen. Voor mij was dat heel interessant en hij had er denk ik ook wat aan.”

Toch mag het best knallen, vindt Treurniet. Zolang het beschaafd blijft is een beetje frictie helemaal niet erg. "Je hoeft het niet eens te worden."

Wat de oprichters willen voorkomen is dat hun website ontaard in de talkshows die ze van tv kennen of de moddergevechten op Twitter. De discussie kan daarom anoniem worden aangegaan: je mag je echte naam gebruiken maar dat hoeft niet. "Juist de openbaarheid van social media lokt doorgaans schreeuwen uit omdat mensen een publiek hebben en dus grappig of slim moeten zijn. Daarnaast beland je via social media al snel weer in je bekende bubbel."

Thumbnail

Start van een politieke discussie op Waaromkiesjij.nl met SP stemmer uit Amsterdam.

Bij Waaromkiesjij.nl ben je op een afgesloten plek. Er is expres niet gekozen voor een webcam of een audiogesprek omdat dat het veilige gevoel kan wegnemen. "Politieke voorkeur blijft voor veel mensen een gevoelig privédomein."

1500 debatten

Vandaag zal blijken hoe groot de behoefte is. "Net als met al dit soort platformen kan het viral gaan maar ook een stille dood sterven. We doen er nu alles aan om genoeg kritische massa aan te trekken", zegt Treurniet.

De eerste tekenen zijn positief: in de eerste twee uur na lancering vanochtend, werden al meer dan 1500 discussies gevoerd.

"Ik ben best trots", zegt Treurniet. Hij werkt inmiddels al twee maanden fulltime aan het platform en kreeg bijval van vele vrienden. Fotografen en designers droegen kosteloos hun steentje bij en vrienden beheren de social media van het platform. De paar duizend euro die nodig was voor het inhuren van een websitebouwer werd opgehoest door twee bekenden.

Makkelijker kiezen

Daarnaast zijn de drie vrienden waarmee Treurniet twee maanden geleden het platform bedacht allemaal net klaar met stages of studie. "We kunnen ons volledig hierop richten nu. Al is dat wel even flink interen op mijn reserves. Wat het in ieder geval oplevert is dat ik nu zelf veel actiever en kritischer nadenk over mijn stem op 15 maart."

Wat die stem uiteindelijk gaat worden wil hij niet zeggen. "Ik zweef nog maar waartussen is dan weer mijn stemgeheim."

Bron • RTL Z / Coen van de Ven