Politiek

'Zijlstra: de euro is mislukt en bestaat binnenkort niet meer'

27 maart 2017 15:50

Beeld © ANP

Fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra verwacht dat de euro over een paar jaar niet meer bestaat. Dat zou hij althans hebben gezegd tegen opiniemaker Jort Kelder en journalist Arno Wellens. Zijlstra zelf kan zich van het gesprek weinig herinneren.

In het nieuwe boek 'Het euro Evangelie (deel II)' van Arno Wellens vertelt de auteur over een ontmoeting met fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Samen met Jort Kelder sprak hij met de fractievoorzitter in diens werkkamer over de euro.

Zijlstra zou vrij onomwonden hebben gesproken over de toekomst van de munt:

"De euro is mislukt en zal over een paar jaar waarschijnlijk niet meer bestaan. Maar zolang een meerderheid op het Binnenhof de feiten niet onder ogen wil zien, modderen we voort," zei Zijlstra tegen Kelder en Wellens. 

Reactie Zijlstra laat nog even op zich wachten

Een woordvoerder van Zijlstra zegt dat hij zich niet kan herinneren dat hij überhaupt met Wellens gesproken heeft. Van een gesprek met Kelder dat plaatsvond in zijn werkkamer in 2015 heeft hij wel herinneringen. Maar volgens Wellens gaat het om een gesprek in april 2016. 

Iets als 'de euro is mislukt' zou Zijlstra bovendien nooit zeggen, aldus de woordvoerder. Als de fractievoorzitter het al heeft gehad over het einde van de euro, dan is dat volgens de woordvoerder altijd in de context 'als we op deze manier doorgaan dan' (kan er een einde komen aan de euro). Zijlstra verwijst daarbij vooral naar het niet handhaven van afspraken met landen in financiële problemen, zoals Griekenland. 

Bekijk het interview met Wellens in online interviewprogramma Weltschmerz (vanaf minuut 27 over het gesprek met Zijlstra): 

Bron • RTL Z