Economie

'Verzekeraars investeren 1 miljard euro in dierenleed'

23 februari 2016 00:46

'Verzekeraars investeren 1 miljard euro in dierenleed'
Nertsen in een kooi. Beeld © ANP

Dieren gefokt voor bont, gevangen in kleine kooien. Leer van levend gevilde reptielen. De grote verzekeraars in Nederland houden met hun investeringen dierenleed in stand.

Dat is de klacht van verschillende maatschappelijk organisaties. Volgens een nieuw rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer investeren de tien grootste levensverzekeraars samen een miljard euro in zes grote modehuizen die ook bont en krokodillen- en slangenleer verwerken.

Het gaat om bekende luxemerken als Louis Vuitton, Prada en Hermès. De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van onder meer de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib.

'Niemand doet iets'
Het steekt de organisaties dat de verzekeraars toch in die bedrijven investeren, ondanks dat ze vaak wel zeggen dat ze dierenwelzijn belangrijk vinden.

"Geen van de tien verzekeraars wendt zijn invloed serieus aan om de productie van en handel in bont en exotisch leer te beëindigen'', staat in het rapport. En dit terwijl voor het maken van de omstreden kleding, tassen en schoenen wilde dieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden op uiteenlopende manieren om het leven worden gebracht." 

Mishandeling
De reptielen worden soms zelfs levend gevild, zeggen de organisaties. Pythons worden volgens hen verdronken en bij krokodillen zouden de ruggenwervels worden gebroken.

Een ander punt uit het rapport is dat de dieren voorafgaand aan hun dood vaak in veel te kleine kooien zitten. Dat heeft stress, gedragsstoornissen en verwondingen tot gevolg.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws/ANP

Gerelateerde artikelen