Economie

Technische universiteiten pompen miljoenen in techinvesteringsfonds

19 juni 2017 14:19

Technische universiteiten pompen miljoenen in techinvesteringsfonds
Beeld © ANP

Techstartups die op zoek zijn naar miljoenen om te kunnen groeien, kunnen vanaf vandaag aankloppen bij een nieuw investeringsfonds, Innovation Industries.

Het fonds heeft 75 miljoen euro in kas en mikt op investeringen van 5 miljoen per bedrijf. Dat kan maximaal oplopen tot 10 miljoen euro. De kas van het fonds is gevuld met onder meer 1,5 miljoen euro van de Technische Universiteiten van Twente, Wageningen en Eindhoven.

Ook onder meer onderzoekscentrum TNO doet mee, net als het pensioenfonds van de metaalsector (PME). Initiatiefnemer Harm de Vries legt uit hoe het fonds tot stand is gekomen: "We wilden een fonds dat niet beperkt is door regio's, want dat haalt de kracht uit Nederland."

Helpen om de ontwikkelingsfase te overleven

"Een universiteit heeft behalve onderwijs en onderzoek ook als wettelijke taak valorisatie, het benutten van de kennis", legt woordvoerder Erwin Holtland van de TU Twente uit. "Wij willen bedrijven zo goed mogelijk de kans geven om te starten, en daar is financiering een belangrijk onderdeel van." De universiteit geeft zelf ook wel kleine leningen, maar dat is niet voldoende om bedrijven echt te laten groeien.


Gebouwen van de TU Twente. (Foto: John Gundlach, ANP)

Dat is precies wat Innovation Industries wil doen: bedrijven helpen om de moeizame fase tussen uitvinding en een product op de markt brengen heelhuids te doorlopen. "De weg naar de markt is kostbaar: het risico is groot als het niet lukt of als de markt er niet op ingaat", schetst De Vries de problemen voor bedrijven die iets nieuws hebben uitgevonden. Banken willen daar vaak niet mee in zee, 'dan heb je dus venture capital nodig en dat gaan wij doen'.

Meer risico nemen

Dat Innovation Industries wel risico neemt, is ook de reden dat de TU Twente investeert: "Private equity doen wij bewust niet, want die investeren pas in een veel later stadium van de lifecycle van de onderneming. Onze startups hebben al veel eerder geld nodig", legt Holtland uit.

"Voor een relatief kleine investering zitten wij nu als aandeelhouder aan tafel", verklaart hij de participatie van de universiteit. Het risico van de investering wordt gedragen door de holding die de universiteit voor al haar private activiteiten. De onderwijsinstelling is overigens voor 100 procent eigenaar van de holding.

Belangrijk: goede octrooien

Bij het fonds kijken ze streng naar potentiële bedrijven om in te investeren. Het belangrijkste zijn goede octrooien, vertelt De Vries (zie foto rechts), zodat het bedrijf genoeg tijd heeft om het product te ontwikkelen 'zonder dat de markt er al mee vandoor gaat'. Dankzij een maandelijks overleg met de technische universiteiten en technologiebedrijven, hebben ze een goed overzicht van interessante bedrijven om in te investeren. 

Als de beslissing eenmaal genomen is, dan is het niet een kwestie van geld overmaken. "We zijn hands on: we werken nauw samen met het managementteam om er een succes van te maken", aldus De Vries. "Wij zetten ons netwerk in, en onze tijd. We staan niet langs de zijlijn, maar blijven aan boord tot het eind, of dat nu een beursgang, verkoop of faillissement is."

Risico spreiden met breed portfolio

Want hij erkent dat het ook wel eens misgaat: "Dat komt soms door gebrek aan geld, soms omdat de techniek het niet goed doet." Daarom is het ook van belang om een breed portfolio te hebben, om risico te spreiden, voegt hij toe.

Het fonds investeert ook kleinere bedragen (tussen 1 en 2,5 ton) voor bedrijven die weliswaar veelbelovend zijn, maar waar het nog te vroeg is voor de grote bedragen. "Zaaigeld", noemt De Vries het: "Soms komt het op, dan gaan we verder. Als het niet opkomt: jammer maar helaas, dan schrijven we het af."

Delft betaalt niet mee: 'Jammer'

De TU Delft is opvallende afwezige in het lijstje investeerders, zij zijn wel betrokken bij het fonds. "Ja, dat is een grote naam, dus het is ergens wel jammer dat ze niet mee hebben gefinancierd", zegt De Vries. "Maar we blijven open voor proposities uit Delft", blijft hij positief. 

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen