Economie

Studie EZ: topsectorenbeleid faalt, effect niet te meten

27 juli 2017 16:50

play 13 min

Het effect van het Nederlandse topsectorenbeleid is verre van succesvol. Hoewel de aanpak goed werkt bij het betrekken van verschillende stakeholders, zorgt het maar voor een beperkte impuls aan het bevorderen van innovatief ondernemerschap.

Dat blijkt uit een evaluatie van onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Sommige conclusies liegen er niet om. Zo schieten transparantie en het afleggen van rekenschap tekort. Daarnaast zijn de gestelde doelen abstract en is de voortgang nauwelijks meetbaar.

Dialogic geeft Economische Zaken er ook van langs. Het ministerie zet zich onvoldoende in om investeringen terug te verdienen. Daarbij stelt EZ zich terughoudend op als het gaat om investeringen: het zou zelfs optreden als rem.

Beslissende rol

Het topsectorenbeleid werd in 2011 door minister Maxime Verhagen in kabinet-Rutte I ingevoerd. Door de focus te leggen op sectoren waar Nederland kans maakt om wereldwijd een beslissende rol te kunnen spelen, zou Nederland opstoten in de vaart der volkeren. Totaal werd er de afgelopen vijf jaar tussen de één en zeven miljard euro belastinggeld aan uitgegeven.


Econoom Pieter Gautier sluit zich aan bij de kritiek van het onderzoeksbureau. "Het grote probleem is dat we eigenlijk helemaal niet weten of het succesvol is geweest", zegt de hoogleraar aan de Vrije Universiteit. "In de sectoren die extra geld hebben gekregen, wordt wel iets meer geïnnoveerd en groeien wat harder, maar we weten niet of dat door het beleid komt."

Doelen gehaald

De huidige minister van EZ, Henk Kamp, is wél tevreden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat twee van de drie doelen gehaald zijn. Als het aan hem ligt, is er nog een miljard euro nodig om te investeren. Ook hoopt hij dat het volgende kabinet doorgaat met de focus op de topsectoren.

Nederlandse werkgevers zijn ook te spreken over het topsectorenbeeid, schrijven werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke reactie. "De aanpak van het kabinet werkt. Zo stijgen de R&D-uitgaven van de bedrijven in die sectoren en er zijn sterke netwerken ontstaan tussen kleine en grote bedrijven en wetenschappers. Hiermee is een vruchtbare bodem gelegd voor de komende jaren."

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen