Economie

Ruzie over de toekomst van Bitcoin: hoe zit dat?

Frederieke Hegger • 21 augustus 2015 13:44 @frederiekeh

Ruzie over de toekomst van Bitcoin: hoe zit dat?
Beeld © Thinkstock

Oorlog in bitcoinland. De community achter de digitale munt wordt het maar niet eens over de toekomst van Bitcoin. RTLZ legt uit.


Eerst even een recap: wat is Bitcoin ook alweer?
Je kent bitcoin waarschijnlijk van de digitale munt, waarmee je bijvoorbeeld pizza’s kan afrekenen bij thuisbezorgd.nl. Achter die munt schuilt een decentraal en peer to peer betaalsysteem. Waar je normaal banken en betalingsverwerkers nodig hebt voor een betaling, kan je bij bitcoin geld overmaken (of andere digitale zaken van waarde uitwisselen) zonder intermediairs. Dat kan dankzij de blockchain: 

De blockchain heeft inmiddels de interesse gewekt van grote bedrijven, zoals IBM. Maar ook Nederlandse banken, zoals ING, ABN AMRO en de Rabobank. Huh, maar bitcoin is toch bankloos bankieren? Ja, maar banken maken ook geld naar elkaar over. Betalen zou met de blockchain misschien wel een stukje goedkoper en sneller kunnen; ook voor banken dus.

En wat is er nu aan de hand?
Bitcoin heeft geen baas. Wel is er een community die met elkaar discussieert over de koers en een kleine groep ontwikkelaars die het protocol beheert. De kerngroep én de community zijn al maanden verdeeld over de toekomst van het bitcoinsysteem. Bitcoin heeft namelijk een capaciteitsprobleempje: de blockchain verwerkt transacties en één block heeft een maximum capaciteit van 1 megabyte. Wil de blockchain in de toekomst veel transacties verwerken, dan is die ene megabyte niet genoeg, zeggen critici. Een paar prominente bitcoindevelopers waaronder Mike Hearn, hebben nu een nieuwe versie van Bitcoin geïntroduceerd: Bitcoin XT. De limiet van 1 megabyte is daarbij opgeheven. Trendwatcher Sander Duivestein spreekt van een coup.

Oke. Maar met deze oplossing is het probleem toch weg?
Niet helemaal. Juist omdat Bitcoin geen baas heeft, moet de community het eerst eens worden over deze aanpassing. Dat is nu nog niet het geval. Tegenstanders zeggen: bitcoin krijgt met deze aanpassing toch een kleine groep mensen met te veel macht. Bitcointransacties worden nu geverifieerd door duizenden computers in het netwerk. Bij een vergroting van de capaciteit wordt het beschikbaar stellen van je computer een steeds duurdere grap, zo is de verwachting.  En dus loopt het aantal nodes terug en komt de macht bij een kleinere groep mensen te liggen. Helemaal tegen ‘het idee’ achter bitcoin in, volgens sommige bitcoinfans. Want bitcoin moet zo baasloos mogelijk zijn.

En nu?
Nu is het afwachten of Mike Hearn en consorten genoeg leden van de bitcoincommunity aan hun kant krijgen. Uiteindelijk moet 75 procent van de markt, de nodes, de nieuwe versie van Bitcoin accepteren voor januari 2016. Wat er gebeurt als dat niet lukt is niet duidelijk. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen