We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Economie

Ruim kwart omzet bedrijven komt van familiebedrijven

21 april 2017 02:01

Ruim kwart omzet bedrijven komt van familiebedrijven
Familiebedrijven zijn goed voor bijna 60 procent van de omzet in de horeca. Beeld © ANP

We kennen allemaal de grote Nederlandse ondernemingen, maar vlak de familiebedrijven niet uit. Ze zijn goed voor 343 miljard euro aan omzet. Dat is 27 procent van de totale omzet van alle bedrijven exclusief de financiƫle sector.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Begin 2016 waren er in Nederland een kleine 278.000 familiebedrijven. Daarmee zijn ze goed voor 71 procent van alle bedrijven.

Video: Familiebedrijven stille kracht economie

 

Vaak kleinere bedrijven

In de meeste Nederlandse bedrijven werken niet meer dan 50 mensen. Bij een groot deel daarvan gaat het om familiebedrijven. Bij bedrijven met niet meer dan tien werknemers gaat het zelfs om bijna driekwart van de bedrijven. Hoe groter de bedrijven, des te minder vaak het om een familiebedrijf gaat. Toch zijn bedrijven met tussen de 20 en 50 werknemers nog altijd voor de helft een familiebedrijf.

Bij ondernemingen met meer dan 250 werknemers is het aandeel van familiebedrijven nog maar 17 procent.

Horeca, bouw, auto's

Familiebedrijven zijn vooral sterk in de horeca (daar nemen ze 59 procent van de omzet voor hun rekening). Verder vind je veel familiebedrijven in de bouwnijverheid, de autohandel en autoreparatie.

In de groothandel, de industrie en de informatie en communicatie is het aandeel veel kleiner.

Sterk in Friesland, Overijssel, Gelderland

Familiebedrijven nemen vooral in Friesland, Overijssel, Gelderland en Zeeland een groot deel van de totale omzet van bedrijven voor hun rekening: meer dan 36 procent. In Noord-Holland en Groningen (minder dan 21 procent) en Zuid-Holland (tussen de 21 en 26 procent) is het aandeel veel kleiner.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen