Economie

'Opmars elektrische auto sneller dan gedacht'

Michaël Niewold • 25 februari 2016 16:11 @michaelniewold

'Opmars elektrische auto sneller dan gedacht'
De Porsche Mission E conceptauto. Beeld © AFP

De kosten van een elektrische auto zijn in 2025 lager dan die van een auto met een verbrandingsmotor. De reden: de prijzen van batterijen zullen harder dalen dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Bloomberg New Energy Finance-instituut. Dat verwacht dat van alle nieuw verkochte personenauto's in 2040 35 procent elektrisch zal zijn. Het aantal verkochte elektrische auto's zal dan de 40 miljoen overstijgen, bijna 90 keer zo veel als de 462.000 exemplaren die vorig jaar werden verkocht. 

Sneller rendabel
De opmars van elektrische auto's zal daarmee nog drastischer uitpakken dan overheden en oliebedrijven tot nu toe denken, schrijft het onderzoeksbureau. Want omdat de prijs van batterijen zo snel daalt, wordt het veel sneller rendabel om een elektrische auto te gaan rijden dan een met een benzine- of dieselmotor. Dat zal grote effecten hebben, niet alleen op het wagenpark, dat in 2040 voor een kwart uit elektrische auto's zal bestaan. En dat scheelt weliswaar 13 miljoen vaten olie per dag, maar al die elektrische auto's verbruiken 1.900TWh aan elektriciteit. Dat staat gelijk aan bijna 8 procent van het elektriciteitsverbruik wereldwijd vorig jaar. 

De onderzoekers zijn ervan uitgegaan dat de olieprijs weer zal stijgen tot 50 en uiteindelijk tot 70 dollar per vat in 2040. Als de olieprijs zal dalen tot 20 dollar, zal dat het omslagpunt hooguit verlagen tot 2030, aldus onderzoeker Salim Morsy. Tot nu toe leunt de markt voor elektrische auto's 'zwaar' op early adopters en subsidies van overheden, zoals China, Nederland en Noorwegen, schrijven de onderzoekers. Wereldwijd zijn volgens hen tot nu toe 1,3 miljoen elektrische auto's verkocht. Het aantal elektrische auto's dat vorig jaar werd verkocht, was 1 procent van alle verkochte auto's. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen