Economie

Moody's verlaagt rating Verenigd Koninkrijk

Chris Koenis • 23 september 2017 14:35 @chriskoenis

Moody's verlaagt rating Verenigd Koninkrijk
De Britse premier Theresa May tijdens haar brexit-speech in Florence. Beeld © AFP

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van het Verenigd Koninkrijk gisteren afgewaardeerd. Volgens het bureau levert de brexit negatieve gevolgen op voor de economische groei op de middellange termijn.

De rating van het Verenigd Koninkrijk daalt daarom van Aa1 (het op één na het hoogste niveau - na Aaa) naar Aa2. Wel is het vooruitzicht van het land bijgesteld naar 'stabiel', waar dat tot gisteren 'negatief' was. Moody's verwacht daarmee voor de nabije toekomst geen verdere afwaardering.

Zwakke overheidsfinanciën

Het Amerikaanse bureau noemt twee doorslaggevende redenen voor de beslissing. Ten eerste zijn de vooruitzichten voor de overheidsfinanciën in het land aanzienlijk verzwakt, terwijl de schuldenlast naar verwachting zal blijven stijgen.

De tweede reden is dat de brexit-onderhandelingen voor veel economische en politieke onzekerheid gaat zorgen. Gisteren werd duidelijk dat Groot-Brittannië na brexit een overgangsperiode van twee jaar wil, waarin het deel uit blijft maken van de Europese interne markt en de douane-unie.

Gevolgen

Een lagere kredietrating kan invloed hebben op de prijs die een land moet betalen om geld te lenen op de internationale financiële markten. Kredietwaardige landen (en bedrijven) betalen  bovendien minder rente over (bank)leningen.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen