Economie

Monte dei Paschi meldt zich voor Italiaans bankenfonds

23 december 2016 08:20

Monte dei Paschi meldt zich voor Italiaans bankenfonds
Beeld © RTL Z

Met een reddingsfonds van 20 miljard euro hoopt de Italiaanse staat de in nood verkerende bank Monte dei Paschi di Siena te redden. Gesprekken over een kapitaalinjectie van investeerders mislukten, een redding door de staat lijkt de enige uitweg.

Het kabinet van kersvers premier Paolo Gentiloni heeft 20 miljard euro uitgetrokken om banken die in de problemen komen te steunen. Monte dei Paschi di Siena heeft inmiddels aangekondigd dat het een verzoek voor staatssteun zal indienen bij de Italiaanse overheid. De bank spreekt in een verklaring van een 'voorzorgmaatregel' om het kapitaal te verhogen. Zonder extra kapitaal is de oudste bank ter wereld gedoemd ten onder te gaan, daarbij mogelijk andere banken meesleurend.

Gisterenavond mislukten gesprekken over een kapitaalinjectie bij de bank Monte dei Paschi di Siena. "Het doel van de staatssteun is de spaartegoeden van burgers zo veel mogelijk te beschermen en de bankensector van Italië te versterken'', zei de nieuwe Italiaanse premier. 

Investeerders willen niet bijspringen

Woensdag maakte Monte dei Paschi al bekend dat de nood nog meer aan de man was dan gedacht, doordat het geld sneller opraakt dan gevreesd. De bodem komt al in vier maanden in zicht, in plaats van de eerder verwachte elf maanden.

De Italiaanse overheid reikt de bank nu de helpende hand toe met een kapitaalinjectie van 5 miljard euro. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden, schrijft Bloomberg. Instellingen die geld hebben uitgeleend aan de oudste bank van de wereld krijgen voor de obligaties die ze hadden aandelen terug, ter waarde van 75 procent van de waarde van de obligaties. Zij betalen dus mee aan de redding van de bank. 

Gedwongen ruil

Houders van obligaties in de bank, veelal particulieren die op die manier spaarden voor hun pensioen, krijgen aandelen ter waarde van honderd procent van hun belegging in de bank. Omdat het aandeel van de bank vermoedelijk hard onderuit zal gaan als de handel weer hervat wordt, belooft de staat spaarders die deel zijn van deze gedwongen ruil, aan het eind van het proces te compenseren met obligaties. 

Bron • RTL Z / ANP

Gerelateerde artikelen