Economie

Koopkracht valt lager uit dan verwacht

Matthias Pauw • 22 december 2016 12:00 @mattpauw

Koopkracht valt lager uit dan verwacht
Beeld © ANP

De koopkracht stijgt volgend jaar minder dan minister Asscher verwachtte met Prinsjesdag. Door de bank genomen gaan we er 0,7 procent op vooruit. Dat is 0,3 procent minder dan in september werd geraamd. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken.

Bekijk hier hoeveel jij er in 2017 op vooruit of achteruit gaat.

Stijgende zorgpremies

De neerwaartse bijstelling is vooral het gevolg van de stijgende zorgpremies en de aantrekkende inflatie. Het kabinet ging er met Prinsjesdag nog vanuit dat de zorgpremies veel minder hard zouden stijgen. Bij sommige verzekeraars steeg de premie zelfs meer dan 10 procent.

Voor de lage inkomens heeft de stijgende zorgpremie geen gevolgen voor de koopkracht. Zij krijgen dit namelijk volledig vergoed doordat ook de zorgtoeslag wordt verhoogd.

Ouderen krijgen meer te besteden

Ook gepensioneerden en mensen met een kleine beurs gaan er volgend jaar op vooruit. De koopkracht van ouderen stijgt met 0,5 procent door een verhoging van de ouderenkorting en de AOW.

De minima zien hun koopkracht met 0,8 procent toenemen, Dat komt vooral door de verhoging van het kindgebonden budget en de algemene heffingskorting. Dat is een korting op de belastingen.

82 procent

Uit de laatste berekeningen blijkt dat per saldo 82 procent van de Nederlanders er in 2017 op vooruit gaat in koopkracht. Op Prinsjesdag werd nog gedacht dat dat 90 procent zou zijn.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen