Economie

Investeerders drukken starters van verhitte woningmarkt

Coen van de Ven • 01 november 2016 06:12 @CoenvdVen

Investeerders drukken starters van verhitte woningmarkt

Op de oververhitte woningmarkten van de grote steden strijden investeerders en particulieren om de schaarse starterswoningen. Die laatste groep vist vaak achter het net.

"Om heel eerlijk te zijn, zou ik geen bod uitbrengen. Wat ik jammer vind, want ik gun het je ontzettend." Paul van der Zijden, makelaar van het Utrechtse Peek & Pompe, gaf dit advies een week geleden aan een enthousiaste koper. Hij was komen kijken naar een appartement in de hippe wijk Oog in Al, samen met 36 andere geïnteresseerden.

De helft van die bezichtigers was investeerder, de andere helft was starter op de woningmarkt. Dat Van der Zijden tegenwoordig die laatste groep soms moet afraden een bod uit te brengen is nieuw voor hem. ''De verkopende partij is uiteraard onze opdrachtgever en dus het belangrijkste, maar ik vind dat de koper ook recht heeft op goed advies,'' zegt Van der Zijden.

Zijn intentie is niet om biedingen te voorkomen maar om potentiële kopers te beschermen. Veel jonge kopers zijn geneigd om net als investeerders fors te overbieden.

Overbieden 'heel normaal'

Hij is ermee gestart sinds investeerders zes maanden geleden de markt opkwamen en in Utrechtse woningen een goed alternatief vonden voor sparen of beleggen. Een lage rentestand in combinatie met uitdijende steden, heeft ervoor gezorgd dat bakstenen weer een veilige investering zijn. "De prijzen gaan stijf omhoog,” zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar housing systems aan de TU Delft. ''Wie nu tien procent overbiedt kan dat waarschijnlijk binnen een jaar terugverdienen."

Voor een makelaar als Van der Zijden is tien procent overbieden inmiddels een heel normaal fenomeen. Vorige week verkocht hij een huis met een vraagprijs van 175.000 euro voor 20.000 euro meer. Een appartement waar 185.000 voor werd gevraagd ging een paar dagen eerder voor ruim twee ton weg.


Beeld: ANP

Wie mee wil surfen op de immer stijgende woningprijzen door te overbieden, doet er volgens Van der Zijden goed aan investeerder te zijn: "Je kunt als starter hier beter niet in meegaan. Als je baan plots naar Groningen wordt verplaatst of er gebeurt iets drastisch in je leven, ga je het schip in als de huizenprijzen nét zijn gezakt." Overbieden is niet slecht, maar een starter moet er wel rekening mee houden dat het over vijf of zes jaar misschien wel weer verkocht moet worden.

Risicovoller

Voor investeerders is dat risico een stuk lager. Die hebben een direct en een indirect rendement: ze verdienen aan verhuur en stappen gewoon uit wanneer de prijzen gunstig zijn. "Als particulier ben je nou eenmaal gevoeliger voor fluctuaties", legt Boelhouwer uit. 

Tussen investeerders en particulieren in de grote stad is niet alleen een financieel verschil, het zijn andere mensen. "Meestal zie ik het meteen als ze binnenstappen", zegt Van der Zijden. Investeerders zijn vaak ouder dan vijftig en komen alleen. De particuliere koper is jong en komt vaak als stelletje kijken of vergezeld door een ouder.

Vastgoed in plaats van spaarrekening

Terwijl de investeerder binnen vijf minuten beslist of het pand aan alle huurpunten voldoet en dan vaak direct een bod uitbrengt, moet de jonge starter eerst nog met de bank of met ouders overleggen. "Het gebeurt mij wel eens dat de investeerder een bankpas uit zijn achterzak trekt, een hoog bod uitbrengt en vraagt of alle andere bieders kunnen worden afgebeld."

Inmiddels is ook de groep investeerders veranderd. Naast de mensen met een grote vastgoedportefeuille, zijn er ook hen die plots een erfenis krijgen en geen plek vinden om daar rendement op te halen. Van der Zijden: "Je hebt mensen die bij de bank het advies krijgen vastgoed te kopen in plaats van te sparen."


In de Londense wijk Chelsea zorgen buitenlandse investeerders voor 'spookstraten' (Beeld: Getty Images)

Iedereen wil hetzelfde

Het echte probleem, zegt Vereniging Eigen Huis, is dat iedereen op zoek is naar hetzelfde. ''Een leuke buurt, geen groot onderhoud en een goede afstand tot het centrum. Aan die wensen kan je weinig veranderen,'' zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

De teleurgestelde huizenkoper die Van der Zijden vaak aan de lijn heeft, wijkt vaak uit naar randgemeenten. Zij slaan vaak de starterswoning over en verhuizen direct naar een eengezinswoning in steden als Nieuwegein of Diemen. Mensen die per se in de stad willen blijven, kunnen huren van de investeerder.

'Nederland is nog goedkoop'

Toch valt het volgens Boelhouwer in Nederland nog mee met oververhitting op de huizenmarkt. ''Dat klinkt raar, maar als je kijkt naar andere Europese steden zoals München, Hamburg, Parijs, Londen en Cambridge, is het hier nog goedkoop.'' Ook in die landen zie je een constante leegloop van de provincie, maar heeft het de prijzen veel verder omhoog gestuwd.

De excessen die dat oplevert is iets waar Vereniging Eigen Huis een paar jaar geleden bang voor was. ''In Londen heb je buitenlandse investeerders die grote panden kopen maar er niets mee doen. Dan krijg je spookhuizen. Dat hebben we in Amsterdam gelukkig nog niet.''

Bron • RTL Z / Coen van de Ven

Gerelateerde artikelen