Economie

Hoge pieken, diepe dalen: bitcoin blijft turbulente munt

Coen van de Ven • 05 januari 2017 18:57 @CoenvdVen

Hoge pieken, diepe dalen: bitcoin blijft turbulente munt
Beeld © Getty Images

De bitcoin blijft een zeer volatiele munt. De afgelopen dagen schoot 'ie omhoog, vandaag daalde de munt met 16 procent.

Bitcoin is al vele keren doodverklaard - volgens een website die het bijhoudt 119 keer - en minstens even vaak gepresenteerd als munt die de traditionele valuta zal wegvagen.

De afgelopen dagen kroop de cryptomunt voor het eerst in vier jaar weer dicht tegen de 1100 dollar grens aan, om vervolgens vandaag weer keihard te dalen. Wat gebeurde er nou precies de afgelopen dagen?

Roerige emerging markets

Volgens The New York Times had de stijging vooral te maken met roerige economie├źn in India en Venezuela, waar rijken hun eigen wankele munt ontvluchtten. Geen gekke verklaring, vindt Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z: "Door de sterke dollar staan valuta's van opkomende markten onder druk, alternatieve betaalmiddelen zijn dan voor inwoners van die markten extra aantrekkelijk.” 

De grootste aanjager van de bitcoin lijkt China te zijn. Daar wordt de bitcoin niet als een munt maar als een grondstof aangemerkt, net als goud bijvoorbeeld. "Daardoor kan het veel makkelijker de grens oversteken," zegt Schoenmaker.

Je mag als Chinees niet zomaar je yuans voor dollar omruilen, de regulering voor het valutaverkeer is erg streng. "Je hebt eigenlijk altijd toestemming nodig, maar voor de aankoop van grondstoffen, en dus bitcoins, hebben rijke Chinezen dat probleem niet."

Hoge pieken, diepe dalen

Vandaag kelderde de munt weer - met 16 procent - en dat zal niet de laatste keer zijn denkt Schoenmaker. "De grote schommelingen onderstrepen het obscure karakter. De munt is populair onder criminelen en net als bij heling gaan zij ook akkoord met een lagere prijs als ze maar snel van hun spullen af zijn.” 

Daarnaast is er nog een wat meer nuchtere reden: er zitten gewoon nog niet genoeg mensen in bitcoin om het een stabiele markt te noemen. "Als er dan iets gebeurt, zie je dat direct terug."

De reden dat bitcoin vandaag een tik te verduren kreeg kan volgens de beursexpert komen doordat ook de dollar weer terugzakte. Het oude en veiligere alternatief voor onzekere valuta uit opkomende markten is daarmee weer even terug.

Trump en Le Pen

The New York Times voorspelt overigens dat de protectionistische wind die momenteel door het westen waait de digitale munt weer kan aanzwengelen. Donald Trump als aankomend president lijkt daar garant voor te staan. Ook de opkomst van Europese nationalistische politici als Marine Le Pen kunnen de behoefte aan een grensoverschrijdend betalingsmiddel een duw geven.

Bron • RTL Z / Coen van de Ven

Gerelateerde artikelen