We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Economie

FNV doet aangifte vanwege misstanden bij transport Ikea

19 december 2016 14:50

FNV doet aangifte vanwege misstanden bij transport Ikea
Beeld © Getty

Buitenlandse chauffeurs die producten voor Ikea vervoeren worden uitgebuit en er wordt gefraudeerd met rij- en rusttijden, zegt de FNV. De vakbond gaat aangifte doen tegen transporteurs.

Het gaat om chauffeurs uit landen in Oost-Europa, zoals Oekraïne en Moldavië, zegt FNV, dat samen met buitenlandse bonden onderzoek deed. De bond nam zelf de proef op de som bij een distributiecentrum in het Duitse Dortmund, van waaruit ook Nederlandse winkels worden bevoorraad. Daar zou Ikea zich voor geen enkele chauffeur aan de regels houden.

Chauffeurs zouden noodgedwongen drie tot vijf maanden in hun cabines leven. Leven in een cabine is verboden. Ook zouden chauffeurs zich gedwongen niet houden aan rij- en rusttijden. Volgens een FNV-medewerker is het soms zelfs zo erg dat chauffeurs moeten poepen in de bosjes.

Fraude

Bovendien is er volgens FNV sprake van valsheid in geschrifte, wanneer chauffeurs maar een paar euro per uur verdienen, maar bij inspectie een brief moeten laten zien waaruit moet blijken dat ze minstens het minimumloon krijgen. FNV wil dat Ikea voor chauffeurs de lokale arbeidsvoorwaarden aanhoudt.

Er is geen sprake van schijnconstructies, maar van 'sociaal-economische criminaliteit', aldus FNV. De bond zegt aangifte te zullen gaan doen tegen transporteurs. Om hoeveel bedrijven het precies gaat, kan FNV niet zeggen. Het betreft zowel hoofdaannemers en onderaannemers. De vakbond eist ook dat de inspectie zich aan de regels houdt.

De Inspectie Leefomgeving en Transport verdenkt twee transporteurs uit Emmen van schijnconstructies. Volgens FNV werken ze voor Ikea, maar de Inspectie wil dat niet bevestigen.

'Op papier mooi beleid'

Ikea heeft op papier wel een mooi beleid, zegt FNV, maar overleg met het concern heeft vrijwel niets opgeleverd. FNV vraagt vandaag in de Ikea in Barendrecht steun van Ikea-klanten. Ook in andere Europese landen voeren vakbonden deze week actie.

Ikea reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen