Economie

De tips and tricks van een adviseur belastingontwijking

16 juni 2017 09:21

De tips and tricks van een adviseur belastingontwijking
Toine Manders.

De FIOD bestempelt hem als fraudeur en lid van een criminele organisatie vanwege hulp aan bedrijven bij belastingontwijking. Maar volgens Toine Manders heeft hij helemaal niks verkeerd gedaan, want belasting is volgens hem gelegaliseerde roof. Vandaag vertelt hij in de Tweede Kamer over zijn trucs.

In een uitgebreid interview in de Volkskrant geeft Manders, ooit onder meer politicus voor de Libertarische Partij, alvast een voorproefje van zijn getuigenis voor de parlementaire ondervragingscommissie over belastingontwijking

Met als motto 'Belasting is diefstal' hielp Manders volgens de krant tot 2014 zo'n 6000 Nederlanders om de fiscus om de tuin te leiden. 

Strafzaak moet nog beginnen

Dat stopte in 2014, toen hij werd opgepakt op Cyprus. Daarna ging het bergafwaarts met hem, hij werd persoonlijk failliet verklaard en moest zijn villa inruimen voor een sociale huurwoning. De strafzaak tegen hem moet nog beginnen.

De commissie kwam er na de onthullingen uit de Panama Papers, gelekte documenten waaruit blijkt dat rijken hun vermogen wegsluizen naar belastingparadijzen met hulp van een Panamees bedrijf. De naam van Manders komt diverse keren in de Panama Papers voor. 

Manders kwam hard in botsing met SP-Kamerlid Renske Leijten. Bekijk het fragment hieronder:

De commissie rondt vandaag haar verhoren af. Daarna is het aan de Tweede Kamer te oordelen over haar bevindingen.

Update: het verhoor is afgelopen. Terugkijken kan hieronder: 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen