We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Economie

Crisis voorbij: winkelhuur grote steden blijft torenhoog

Karin Husslage • 27 december 2016 11:07 @karinhusslage

Crisis voorbij: winkelhuur grote steden blijft torenhoog
Beeld © ANP

2016 was geen goed jaar voor de winkelstraat. Toch heeft dat nauwelijks invloed gehad op huurprijzen in de duurste winkelstraten, becijfert onderzoeksbureau Cushman & Wakefield. "De retailcrisis is definitief voorbij."

In de duurste winkelstraten van Nederland verandert eigenlijk maar weinig. Amsterdam blijft peperduur - de duurste zes winkelstraten liggen in onze hoofdstad - en de andere grote steden houden ook een hoge vierkantemeterprijs. 

De Amsterdamse Kalverstraat steekt met kop en schouders boven alle andere straten uit, met een huurprijs van 3000 euro per vierkante meter per jaar. Dat is bijna twee keer zoveel als de nummer 2, de Rotterdamse Lijnbaan - goed voor een huur van 1650 euro per vierkante meter.

Buiten de top10 is wel te zien dat de huurprijzen omlaag gaan, aldus de onderzoekers. Retaildeskundige Paul Moers herkent dat beeld: "Dat heeft alles te maken met demografische ontwikkelingen in Nederland. Je ziet mensen massaal naar de grote steden trekken en naar de Randstad trekken. Dat veroorzaakt een tweedeling."

Retailcrisis is voorbij

Daarnaast zie je nog een ontwikkeling, volgens Moers. "De retailcrisis die zes, zeven jaar heeft geduurd, is dit jaar definitief voorbij. Vanaf september, oktober zag je de omzetten in food en non-food ineens omhoog schieten. Het blijven lastige tijden, maar de crisis is voorbij en dat komt ook terug in de huurprijzen."

Winkels in de dorpen en kleinere steden blijven het zwaar houden, voorspelt Moers. "Het is heel moeilijk om daar retailers overeind te houden. Er is daar vaak ook slecht retailbeleid. Bijvoorbeeld dat er een hele zwik kappers of bakkers is die elkaar kapot concurreert. Dat schiet niet op."

Slecht voorbeeld: Hengelo 

Het is vaak te wijten aan het beleid van de steden zelf, meent Moers. Hij noemt het voorbeeld van Hengelo. "Die stad heeft zijn regionale functie niet weten te pakken. De binnenstad is onvoldoende opgepimpt en niet spannend genoeg geworden. Dan zie je mensen massaal wegtrekken, de regiofunctie is door Enschede overgenomen. Soms moeten steden zelf harder ingrijpen."

Oplossing volgens Moers: gemeenten moeten zorgen dat hun binnensteden weer spannend worden. "Zorg dat je een gemĂȘleerd aanbod krijgt, de kwaliteit omhoog gaat en er een goed horeca-aanbod komt. Mensen zijn op zoek naar een belevenis, een ontmoetingsplek. Die kans moet je ze geven. Anders word je keihard teruggefloten door het publiek."

Lees ook: In deze winkels doe je volgend jaar je inkopen

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen