Economie

Vrijhandelsverdrag TTIP

Komt er een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS? De meningen over de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zijn verdeeld. RTL Z houdt u op de hoogte.

Vrijhandel VS-EU: TTIP in 7 vragen

02 februari 2015 00:44
Vrijhandel VS-EU: TTIP in 7 vragen
Vandaag begint in Brussel de achtste ronde van onderhandelingen over TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership – een stel overeenkomsten tussen de VS en Europa die de handel tussen de twee grootste handelsblokken van de wereld moet vergemakkelijken. Hella Hueck praat u bij.

Het TTIP-debat is niet zwart wit

08 april 2015 11:34
Het TTIP-debat is niet zwart wit
Het debat over de vrijhandel tussen Amerika en Europa lijkt te ontaarden in één tussen technocraten met een hoog ‘slaap verder, doorlopen mensen’-gehalte versus mensen die bang voor handel zijn. Dit is een poging tot enige nuchterheid over TTIP.
Hoeveel globalisering verdraagt de mens?
Het is fijn om voor een habbekrats de wereld over te kunnen vliegen en overal de vertrouwde H&M binnen te kunnen lopen. Maar wat hebben we straks zelf nog te zeggen over de kwaliteit en productie van de spullen die we kopen?
'Arbitragerechtspraak TTIP is een miljardenbusiness'
Clausules in handelverdragen die buitenlandse bedrijven toegang geven tot een arbitragetribunaal vormen een serieuze bedreiging voor de democratie. Het handelsverdrag (TTIP) dat in de maak is tussen de Verenigde Staten en Europa moet afzien van zo’n bepaling, vindt de Canadese hoogleraar Gus Van Harten.
EU-commissaris Malmström: volgend jaar TTIP-akkoord
Eurocommissaris Cecilia Malmström wil volgend jaar het TTIP-akkoord met de Verenigde Staten gesloten hebben, voor het eind van Obama's termijn als president. Maar of dat zal lukken is de vraag, zegt economieverslaggever Hella Hueck vanuit Brussel.
Bedrijfsleven laat zich niet horen in grote TTIP consulatie
Meer dan 150.000 reacties kwamen binnen bij de Europese Commissie over de onderhandelingen die de Europese Unie voert met de Verenigde Staten over een nieuw vrijhandelsverdrag (TTIP). In februari gaat een nieuwe ronde met onderhandelingen beginnen. De Europese Commissie vroeg te reageren hoe partijen denken over een apart arbitrage systeem voor bedrijven (ISDS).
'Vrijhandelsverdrag slecht voor gezondheid'
Het omstreden handelsakkoord TTIP tussen de Verenigde Staten en Europa gaat ten koste van de gezondheid van werknemers. Daarvoor waarschuwt vakbond FNV zaterdag. Ook zouden 600.000 banen in Europa op de tocht staan.
GroenLinks wil referendum over handelsverdrag met VS
GroenLinks wil dat het kabinet het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) via een raadgevend referendum voorlegt aan de bevolking. Tweede Kamerlid Jesse Klaver heeft daarvoor een motie ingediend.
Rutte snapt zorgen PvdA over handelsverdrag
Minister-president Mark Rutte snapt de zorgen van coalitiepartner PvdA over het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil sluiten. ''TTIP mag de weg niet vrijmaken voor hormoonvlees en chloorkippen. Ik ben 'mildly' optimistisch dat het gaat lukken om dat te voorkomen."
Agriclubs lobbyen actief over handelsakkoord
Geen enkele sector heeft zo veel gelobbyd rondom het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Verenigde staten als de agri sector. Dat blijkt uit onderzoek van Corporate Europe Observatory, de organisatie die commerciële lobby in de gaten houdt in Brussel.
Handelsverdrag TTIP: slechte deal voor Europa
BENG! Een recent Amerikaans onafhankelijk rapport laat zien dat het handelsverdrag (TTIP) dat in de maak is tussen Europa en de VS, 583.000 banen in Europa kost. Het onderzoek heeft –onterecht– nauwelijks aandacht gekregen. Wakker worden, mensen.
'Wereldeconomie heeft nieuwe spelregels nodig'
De balans tussen wat we internationaal regelen en waar we zélf nationaal nog wat over te zeggen hebben, is steeds verder zoek geraakt. Daarom zijn er nieuwe spelregels nodig voor globalisering en voor Europa.
Rutte: open zijn over handelsverdrag met VS
De Europese Unie moet zeer open zijn over nieuwe vrijhandelsverdragen met andere landen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in een paneldiscussie op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.AFN

"TTIP is ook goed voor mkb"

20 april 2015 13:56
"TTIP is ook goed voor mkb"
Het vrijhandelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen is ook goed voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Die positieve boodschap gaf EU-Commissaris voor Handel Cecilia Malmström maandag af voorafgaande aan de volgende ronde gesprekken over het Transatlantische Handels- en Investerings Partnerschap (TTIP).
Brussel wil speciaal hof voor handelsconflicten
Voor internationale handelsconflicten moet er een permanente internationale rechtbank komen. Zo'n hof kan bijvoorbeeld geschillen beslechten tussen een Amerikaans bedrijf en een Europees land, of een Europese onderneming en de Amerikaanse overheid.

TTIP loopt vertraging op

13 mei 2015 11:47
TTIP loopt vertraging op
Een grote tegenvaller voor President Obama. Hij krijgt geen speciale bevoegdheid van de Amerikaanse Senaat om een vrijhandelsakkoord te sluiten met Azië en Europa.

De G7 heeft haast met TTIP

08 juni 2015 17:14
De G7 heeft haast met TTIP
De zeven belangrijkste industrielanden willen nog voor het eind van het jaar een raamovereenkomst voor het handelsverdrag tussen de VS en Europa. Dat werd maandag bekendgemaakt bij het slot van de G7-top in het Duitse Elmau. Aan het verdrag wordt al sinds 2013 gewerkt.
Handelsverdrag TTIP loopt opnieuw vertraging op
De onderhandelingen over het grote handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten, TTIP, lopen opnieuw vertraging op. Het Europees Parlement zou vandaag stemmen over de richtlijnen van het verdrag, maar die stemming is op het allerlaatste moment uitgesteld.