Economie

Banengroei VS valt tegen, maar uurlonen stijgen

06 januari 2017 15:09

Banengroei VS valt tegen, maar uurlonen stijgen
Beeld © ANP

Er kwamen in de VS in december veel minder banen bij dan waarop was gerekend. Maar het goede nieuws is dat de uurlonen stijgen. Daardoor kunnen Amerikanen meer uitgeven. Maar RTL Z-beurscommentator Hans de Geus is bang dat straks de groei in de VS stagneert.

In december kwamen er 156.000 banen bij in de VS, terwijl was uitgegaan van een groei met 175.000 banen.

Daar staat tegenover dat er in november juist meer banen bij dan eerder gedacht: 204.000 tegen de eerder gemelde 178.000.

Uurlonen stijgen

Van groot belang is de ontwikkeling van de lonen. De toename met 0,4 procent (meer dan de verwachte 0,3 procent) in vergelijking met een maand eerder betekent dat ten opzichte van december 2015 de uurlonen met 3 procent stegen.

Als je de lonen in vergelijkbare banen tegen elkaar afzet, dan is de stijging zelfs tegen de 4 procent, legt de Geus uit. Daarbij gaat het in de onderstaande grafiek om de gele lijn. De Geus tekent wel aan dat nu de totale loonstijging lager is dan die van vergelijkbare banen, je kunt concluderen dat er vooral meer lagere betaalde banen bijkwamen.

(de tekst gaat verder onder de grafiek)

Met de groei van december kwam de totale vooruitgang in de Amerikaanse arbeidsmarkt in 2016 uit op 2,2 miljoen nieuwe banen. Na de plus van 2,7 miljoen nieuwe banen in 2015 is daarmee sprake van de langste reeks van jaren waarin minstens 2 miljoen banen per jaar worden gecreëerd sinds het einde van de jaren '90.

De werkloosheid liep vorige maand zoals verwacht op van 4,6 naar 4,7 procent van de beroepsbevolking.

De Geus: Recessie

Ondanks de meevallende uurlonen vreest De Geus dat er stagflatie (een stagnerende economische groei én inflatie) zal gaan optreden in de VS. Aan het eind van de groeicyclus is het gebruikelijk dat de lonen stijgen en de rente omhoog gaat, aldus De Geus. ''En dan krijg je een recessie''.

Weliswaar is de rente nu nog laag, maar er zijn wel veel schulden, aldus De Geus.

Bron • RTL Z / ANP

Gerelateerde artikelen