Economie

Versobering WW teruggedraaid, dit is wat je moet weten

Michaël Niewold • 09 mei 2017 14:16 @michaelniewold

Lodewijk Asscher versoberde de WW. Beeld © Archieffoto ANP

De versobering van de WW-uitkering wordt teruggedraaid. Er komt een nieuw premiestelsel om mensen die zonder werk komen te zitten tot maximaal drie jaar een uitkering te kunnen betalen. Maar let op: er zitten een hoop addertjes onder het gras.

Werkgevers zijn gisteren akkoord gegaan met een voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een heikel punt, het maakt nogal uit of je nadat je je werk kwijt raakt 70 procent van je laatstverdiende salaris krijgt via een WW-uitkering krijgt, of 70 procent van het minimumloon van ruim 1500 euro, dat je in de bijstand krijgt. De WW-uitkering is bedoeld om je inkomen op peil te houden terwijl je een nieuwe baan zoekt.

Het voorstel dat werd aangenomen heeft twee belangrijke gevolgen: het maximum van twee jaar uitkering gaat weer terug naar drie jaar. En er wordt sneller meer WW opgebouwd. In onderstaande grafiek leggen we het uit. 

Thumbnail

Maar waarom is deze lang verwachte afspraak tussen werkgevers en vakbonden ineens in het nieuws?

Dat zit zo: het kabinet Rutte 2 hervormde de arbeidsmarkt. Minister Asscher nam, in overleg met vakbonden en werknemers, het ontslagrecht op de schop en de WW werd ingekort. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat als het economisch beter zou gaan, het inkorten van de WW weer teruggedraaid zou worden.

Lees hier: Arbeidsmarkt op de schop: wat verandert er voor jou?

Toen in de afgelopen weken leek dat werkgevers onder die afspraak uit wilden komen, trokken vakbonden zich terug uit het polderoverleg. Maar op de bestuursvergadering van VNO-NCW en MKB Nederland is gisteren besloten dat de handtekening van de werkgevers onder de afspraken uit 2013 blijven staan.

Nou, goed nieuws dus. Wat betekent dit concreet?

Iedere werkende Nederlander in loondienst bouwt WW op. Sinds begin vorig jaar is het maximum van 38 maanden uitkering teruggeschroefd naar maximaal 24 maanden. Het opbouwen van WW gaat op nu nog als volgt: heb je 36 weken een contract gehad en daar ook 26 weken gewerkt, dan krijg je 3 maanden een uitkering.

Voor ieder jaar dat je daarna werkt, krijg je een maand erbij. Maar dat geldt alleen voor de eerste 10 jaar, daarna krijg je nog maar 2 weken per gewerkt jaar. 

Dat gaat nu weer veranderen, ook na de eerste tien jaar bouw je binnenkort weer een maand WW-recht op per gewerkt jaar. Dat scheelt al snel, blijkt uit een simpel rekenvoorbeeld.

Thumbnail

Daarnaast is de WW-opbouw niet meer beperkt tot de 24 maanden. Dat is goed nieuws voor al wat oudere werknemers die zonder werk komen te zitten, want om voor meer dan 2 jaar WW in aanmerking te komen, moest je dus 24 jaar gewerkt hebben. Om drie jaar WW te krijgen, 36 jaar.

En wie gaat dit betalen?

Simpel: werknemers. Er komt een nieuw fonds, per bedrijfstak. In de cao worden afspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemers over de hoogte van de premie. Dat gaat om zo'n 400 cao's die in totaal gelden voor ongeveer 4 miljoen mensen, aldus vakbond FNV. 

Die premie gaat ten koste van het brutoloon van werknemers en heeft dus ook direct effect op je nettoloon. De nieuwe WW gaat je netto al snel een paar tientjes per maand schelen. Maar, als je dan werkloos raakt krijg je dat via deze werkloosheidsverzekering ook weer terug. De werkgevers hebben al gezegd dat ze niet via extra looneisen willen opdraaien voor de extra kosten. 

Waar moet ik me melden?

Omdat het om een hele nieuwe verzekering gaat, wordt er een nieuwe instantie voor opgericht die de premies gaat innen en de uitkeringen gaat betalen. De data ervoor krijgt deze instelling van het UWV, die de gewone WW-uitkeringen regelt.

Lees ook de analyse van econoom Mathijs Bouman: Nieuwe WW-verzekering is je reinste polder-kolder

Meer weten over jouw rechten in de WW? Bekijk dan nog deze uitleg:

Bron • RTL Z