Economie

Brussel zet telecomplannen Kroes door: roaming afschaffen

11 september 2013 20:05

Ondanks druk uit de branche zet de Europese Commissie de plannen door om onder meer roaming geleidelijk af te schaffen.

 Woensdag heeft het dagelijks bestuur van de EU formeel ingestemd met de telecomplannen van Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

,,Dit voorstel zal de prijzen voor consumenten verlagen'', aldus de voorzitter van de commissie, José Manuel Barroso. Het pakket maatregelen verbetert de garanties voor consumenten en biedt nieuwe kansen voor de sector, meent Brussel. ,,Is het geen paradox dat we een eenduidige interne markt hebben voor goederen, maar als het aankomt op digitale goederen, dan hebben we nog 28 nationale markten'', aldus Barroso. Dat moet dan ook veranderen.

Op naar één Europese telecommarkt wil ook Kroes. Dat is goed voor meer banen en, zo werd berekend, een economische groei in Europa met 1 procent.

Vrees

De belangrijkste punten uit het pakket hebben betrekking op uitfasering van roamingkosten, volledig kwalitatief open internettoegang en lagere tarieven voor internationale telefoongesprekken binnen Europa. Ook gaat het bewust aanleveren van langzamer internet (throttling) aan banden. Er moet een gecoördineerde aanpak komen van veiligen van frequenties en simpelere regelgeving moet het voor bedrijven makkelijker maken om over de grenzen maar binnen de EU uit te breiden.

Telecombedrijven vrezen echter verlies van inkomsten door onder meer het afschaffen van de kosten van bellen, sms'en of surfen in het buitenland. Maar Kroes heeft een stok achter de deur. Willen de telecombedrijven de roamingkosten niet afschaffen of geen Europa-pakket aanbieden, dan moeten ze hun klant zodra deze de grens overgaat naar de (goedkopere) concurrent doorverwijzen.

Dit is het laatste voorstel dat de huidige Europese Commissie indient. Brussel hoopt op instemming van het Europees Parlement en de EU-lidstaten nog voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar.

 

Bron • ANP