Economie

Ondernemend Nederland vol vertrouwen, bouwsector verbetert sterk

Chris Koenis • 16 augustus 2016 06:46 @chriskoenis

Beeld © ANP

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is aanhoudend positief. Met name de bouwsector en groothandel zijn optimistisch over hun orders, werkgelegenheid en investeringen in het huidige economische klimaat. Alleen de sector delfstoffenwinning worstelt.

Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 7,9. Dat is een fractie lager dan in het tweede kwartaal, maar ligt nog altijd ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de waarneming in 2008. Dat meldt het CBS in samenwerking met de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Onafgebroken positief

Sinds begin 2014, oftewel ruim tweeënhalf jaar, zijn ondernemers onafgebroken positief gestemd. In de groothandel en bouwsector hebben zij het meeste vertrouwen in de economische ontwikkelingen. In de bouw steeg de indicator van 12,2 in het tweede kwartaal naar 16,6 in het derde kwartaal. Ondernemers in de bouw waren niet eerder zo positief over hun orderportefeuille. Ook verwachten zij dat de werkgelegenheid zich nog gunstiger gaat ontwikkelen.

De sector delfstoffenwinning vormt een negatieve uitzondering. Het ondernemersvertrouwen bereikt met -20,1 de laagste waarde sinds 2009. Over zowel de toekomstige productie, de orderpositie als het economisch klimaat waarin zij opereren is het sentiment negatief.

Meer investeringen

Van alle Nederlandse bedrijven verwacht per saldo 10 procent dit jaar meer te investeren. Met name de sector vervoer en opslag rekenen op fors meer investeringen, een stijging van 29 procent. Verder voorzien ook ondernemers in de bouw, groothandel en industrie dit jaar hogere investeringen. Het CBS meet de te verwachten investeringen sinds 2008 en sindsdien waren er nooit zoveel bedrijven positief gestemd op dit vlak.

Bron • RTL Z / Chris Koenis