Economie

Kan ik mijn kerstinkopen nog doen bij V&D?

23 december 2015 09:41

Het V&D-filiaal in Uden werd dit jaar geopend. Beeld © Sander Paulus

V&D is steeds minder populair bij de consument en dat nekt het warenhuis nu. Waar is het misgegaan en waar moeten V&D-liefhebbers (al zijn het er weinig) nu naartoe?

Er zijn best mensen die het fijn vinden om naar de V&D te gaan voor hun kerstinkopen. 'Want hier verkopen ze alles. Je hoeft niet naar verschillende winkels voor je cadeaus', is dan wat je hoort. Dus voor hen zal het slecht nieuws zijn dat het warenhuis op omvallen staat.

1. Kun je nog wel gewoon naar de V&D vandaag en morgen?
Ja, dat kan zeker. De winkels van de V&D en La Place blijven allemaal open. Alleen de webshop sluit tot nader order, laat het bedrijf weten. Tot 9:30 uur vanochtend was het nog wel mogelijk om spullen te bestellen.

2. Is de kans groot dat de schappen steeds leger worden?
Ja, want leveranciers zullen hun producten niet graag bij een bedrijf stallen dat bijna failliet is. "Ze maken zich eerder zorgen om de producten die er nog liggen. Dat die niet worden verkocht", zegt retaildeskundige Cor Molenaar die het eind van de V&D eerder dit jaar al voorspelde. "Dat zal ook de reden zijn, dat de winkel nog open is. Om nog zo veel mogelijk te verkopen." 

3. En wat als ik al producten heb besteld online?
V&D schrijft dat 'door de uitstel van betaling uitlevering niet mogelijk is'. Er kan een formulier worden ingevuld, maar onduidelijk is wat er vervolgens gebeurt. Al gekochte spullen retourneren, kan ook niet. Ook hiervoor is een formulier beschikbaar. Het warenhuis belooft je op de hoogte te houden van de vervolgstappen. De Consumentenbond gaat ervan uit dat het geregeld wordt voor de klanten. De bond heeft een hele uitleg online staan over wat te doen bij een (dreigend) faillissement.

4. Waar is het misgegaan?
"Dit is geen verrassing", zegt Cor Molenaar. De laatste jaren kampte V&D met een nogal stoffig imago. "V&D is niet met zijn tijd meegegaan. Het assortiment is ouderwets en er is niets onderscheidend aan. Na de doorstart van eerder dit jaar zijn er wel dingen veranderd, maar dat was te laat. En alleen met een facelift van je site kom je er niet."   

5. Waar moet ik nu naar toe, als V&D-liefhebber?
Die zijn er niet veel meer, haast Molenaar te zeggen. "Ze hebben de alternatieven allang gevonden. Daarom is het misgegaan met V&D. Ze zijn voorbijgelopen door bedrijven als Bol.com en Wehkamp." En mensen die toch van het struinen door de stad houden? Tja, die moeten toch winkel in, winkel uit.

 

Bron • RTL Nieuws