Economie

V&D vecht tegen lege schappen

Michaël Niewold • 30 december 2015 16:34 @michaelniewold

Beeld © ANP

V&D doet er alles aan om lege schappen in de winkels te voorkomen. De bewindvoerders verbieden een groot deel van leveranciers die nog spullen in de winkel hebben, om die weg te halen.

Dat schrijven ze in een brief aan leveranciers die afspraken hebben gemaakt met V&D over de levering van producten. Die brief is in handen van RTL Z.

Het gaat waarschijnlijk om twee soorten afspraken, namelijk die met shop-in-shop's en consignatie. In het eerste geval gaat het om ondernemers die winkelruimte huren bij V&D. In het tweede geval gaat het om producten die al wel in de schappen liggen, maar nog eigendom zijn van de leverancier. V&D betaalt in het laatste geval pas als de spullen verkocht zijn. 

'Business as usual'
Volgens curator Marc Udink, overigens niet betrokken bij V&D, is het de normaalste gang van zaken bij de situatie waarin V&D nu zit. "Het bedrijf moet nu verder en V&D betaalt ook gewoon als ze de spullen verkopen."

Voor de redding van het bedrijf is het beter dat de doorloop erin blijft.

Het wordt volgens Udink pas een probleem als V&D failliet gaat, want dan zijn de leveranciers hun producten en dus ook hun geld kwijt. Voor leveranciers die geen afspraken hebben gemaakt zijn de rapen veel zuurder, vertelt Udink. V&D mag hun spullen namelijk wel verkopen, maar hoeft vanwege de afkoelingsperiode die bij de surseance hoort niet te betalen. Volgens Udink hebben veel leveranciers zulke afspraken, omdat grote warenhuizen anders geen zaken met ze willen doen. 

Levering lentecollectie gestaakt
De spullen die er al zijn blijven dan misschien wel in de winkel, er komen geen nieuwe spullen meer binnen. De branchevereniging van modewinkels Modint zei eerder vandaag tegen RTL Z dat lentecollectie niet geleverd zal worden. Doorgaans gebeurt dat al in deze periode. Gisteren lieten meerdere leveranciers weten te stoppen met leveringen, mede daardoor zag de vaste transporteur zich genoodzaakt minder transporten uit te voeren.

V&D koopt nog wel (verse) producten in voor restaurantketen La Place, die worden rechtstreeks uit de kasstroom van het bedrijf betaald. 

Bron • RTL Z