Economie

ABN neemt restschuld mee in nieuwe hypotheek

03 juni 2015 13:50

Beeld © RTL Z

ABN Amro verruimt de mogelijkheid voor zijn klanten en die van online-dochter Florius om een restschuld van een vorige woning te financieren bij de aankoop van een nieuwe woning.

Dit zou de doorstroom op de woningmarkt verder moeten bevorderen. Nog altijd hebben honderdduizenden huishoudens een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis, waardoor zij bij een verhuizing met een restschuld blijven zitten. Dit belemmert de doorstroming van de woningmarkt.

Geen opslag
De aangekondigde verruiming van het restschuldbeleid was al eerder dit jaar overeengekomen met toezichthouder AFM, zegt een woordvoerder van ABN Amro in een toelichting tegen Dow Jones.

Sinds februari kunnen klanten van ABN Amro en Florius hun restschuld al financieren via een consumptief krediet. Klanten betalen daarvoor het reguliere tarief, zonder opslag, benadrukt de bank. De rente op consumptieve kredieten ligt meestal wel fors hoger dan die op hypotheken.

Gemiddelde restschuld is 23.000 euro
De 600 klanten die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, mogen nu vanaf 1 juni de restschuld ook meefinancieren in een nieuwe hypotheek of in hun bestaande hypotheek. Hun gemiddelde restschuld bedraagt circa 23.000 euro.

De restschuld die kan worden meegefinancierd bedraagt 12 procent van de woningwaarde. Voor het reguliere deel van de hypotheek is het maximum te lenen bedrag 103 procent van de woningwaarde. Inclusief restschuld kan de hypotheek echter worden verhoogd tot 115 procent van de woningwaarde.

In mei kondigde ABN Amro aan meer duidelijkheid te geven over de berekening van de boeterente bij hypotheken. Aanleiding was een uitzending van televisieprogramma Radar, waarin klanten zeiden dat deze berekening niet transparant is. De bank heeft klanten met een te hoge boeterente gecompenseerd en onderzoekt of er nog meer klanten moeten worden gecompenseerd..

Bron • RTL Z / Dow Jones