Economie

Groningen nieuwe koploper in werkloosheid

23 februari 2016 07:02

Beeld © ANP

De werkloosheid daalde afgelopen jaar in bijna heel Nederland. Groningen heeft de meeste werklozen, met 8,5 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In heel Nederland daalde de werkloosheid vorig jaar van 7,4 procent naar 6,9 procent: de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008. De provincie Groningen heeft de hoogste werkloosheid van Nederland: 8,5 procent, gelijk aan 2014. Daarmee lost de provincie de vorige koploper Flevoland af, waar de werkloosheid daalde van 9,3 naar 7,7 procent.

Zeeland heeft de laagste werkloosheid: 5,5 procent vorig jaar, ook gelijk aan het jaar ervoor. In de tien andere provincies daalde het percentage.

Grote steden
In de vier grote steden daalde de werkloosheid ook. Het was het eerste jaar waarin de werkloosheid in Rotterdam, Utrecht en Den Haag weer daalde; Amsterdam liep al eerder voorop. Tussen 2013 en 2015 daalde de werkloosheid er van 8,9 naar 7,7 procent. Rotterdam heeft nog steeds de hoogste werkloosheid, met 12 procent. In Den Haag was dat afgelopen jaar 10 procent, in Utrecht 7,3 procent. 

Bekijk hier hoe hoog de werkloosheid is in jouw gemeente

De hoge werkloosheid in Rotterdam kan mede verklaard worden doordat de stad de meeste niet-westerse allochtonen en laagopgeleiden heeft. In Utrecht is iets meer dan de helft van de bevolking hoger opgeleid. Voor heel Nederland is dat ruim een kwart.

Bron • RTL Z