Economie

Nibud bezorgd om gezin met modaal inkomen

11 maart 2015 11:11

Beeld ©

Volgens het Nibud komen traditionele kostwinnersgezinnen geld te kort om volledig mee te doen in de maatschappij.

Gezinnen waarbij één ouder werkt met een jaarinkomen tot 35.000 euro bruto hebben steeds meer moeite om rond te komen, dat is te lezen in het woensdag gepubliceerde Budgethandboek 2015.

Door de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie) en de stijgende huren, ziet het Nibud dat het steeds lastiger wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Bij het maken van de berekeningen gaat het Nibud uit van een lage huur. Maar in de praktijk zijn de huren vaak hoger en is het nog moeilijker om goed rond te komen.

Risicogroep
Volgens het Nibud vormen de circa 87.000 huishoudens die rond moeten komen van een modaal inkomen een 'echte risicogroep'. Zij maken geen aanspraak op verlichtende regelingen als zorg- of huurtoeslag en kwijtschelding van lokale lasten. In de berekeningen worden kosten voor sociale participatie en autogebruik niet meegerekend. Door deze extra kosten komen gezinnen in de praktijk vaak honderden euro's tekort, aldus het budgetinstituut.

Thumbnail

Grote zorgen om minima
Het Nibud maakt zich ook 'grote zorgen' om de financiële positie van bijstandsgezinnen met twee of meer kinderen. Bij een huur van 400 euro met huurtoeslag zou een bijstandsgezin precies rond kunnen komen als er goed gebudgetteerd wordt, alle toeslagen zijn aangevraagd en geen extra kosten worden gemaakt. Vermoedelijk bezuinigen minima op kleding, inventaris en voeding om rond te kunnen komen.
 

Bron • RTL Z