Economie

Scheringa Museum verkocht voor 9,5 ton

Saskia van Huijgevoort • 22 september 2015 16:15 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Het Scheringa Museum heeft zo'n 9,5 ton op de veiling opgeleverd. De nieuwe eigenaar wordt pas over een aantal dagen bekend, laat de curator aan RTL Z weten.

In eerste instantie eindigde de veiling om half 5 op 465.000 euro. Door een storing besloot het veilinghuis om de biedingen nog even voort te zetten. Dat bleek lucratief, want na een tweede ronde eindigde de prijs bijna anderhalve ton hoger. Uiteindelijk leverde het gebouw na afslag 947.500 op.

Tijdens de 'afslag' telt de veilingmeester af naar beneden, bijvoorbeeld: één miljoen, 900.000, 800.000, 700.000. Wie 'ja' roept, betaalt dit bedrag bovenop de eerder geboden prijs en wordt de nieuwe eigenaar van het pand. 

Lastig bestemmingsplan 
Het nog niet afgebouwde Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer staat al sinds eind 2009 leeg. De bouw werd toen stilgelegd nadat de DSB Bank van Dirk Scheringa failliet ging. Hij wilde zijn kunstverzameling onderbrengen in het gebouw.

Veilingplatform BOG Auctions maakt de koper niet bekend. Het museum is een van de laatst overgebleven bezittingen uit de failliete boedel. Sinds het faillissement zijn verschillende plannen voor het gebouw de revue gepasseerd, maar die bleken allemaal niet haalbaar vanwege het bestemmingsplan.