Economie

Start-ups zoeken it'ers: werkloze jongeren bieden uitkomst

Karin Husslage • 30 september 2015 11:55 @karinhusslage

Beeld © Jakob Drenth

In Amsterdam start vandaag de opleiding BSSA, die jonge werklozen opleidt om als it’er bij een start-up aan het werk te gaan. Een oplossing voor twee problemen in één. We spraken met mede-oprichter Ricardo van Loenen: “Booking.com koopt de beste mensen weg, daar kun je als start-up gewoon niet tegenop.”

Wat is BSSA?
“BSSA staat voor B. Start-up School Amsterdam. Vanuit onze incubator B.Amsterdam zagen we dat start-ups veel moeite hebben om aan goede it’ers te komen, en tegelijkertijd dat er ook veel jonge, hoger opgeleide werklozen zijn. Samen met de Amsterdam Economic Board en Manpower hebben we een opleidingsprogramma ontwikkelt om ze beter op elkaar aan te laten sluiten.”

Hoe groot is het probleem?
“In Nederland staan op dit moment 17.000 it-vacatures open. Tegelijk hebben we een jeugdwerkloosheidspercentage van 14 procent, in Amsterdam zelfs 17 procent. Voor een deel zijn dat hoger opgeleide jongeren die nét geen aansluiting vinden op een baan, omdat ze bepaalde skills missen. Zij komen vaak terecht in banen die voor mbo’ers zijn, zoals werk in een bar of bij de Burger King. Die willen we laten doorstromen. Andersom heeft een start-up niet de tijd en middelen om iemand intern op te leiden. Om bij een start-up te werken moet je gelijk een bepaald niveau hebben zodat je zelfstandig aan het werk kunt gaan.”

Kunnen die start-ups niet ergens anders mensen vinden?
“Er is een hele discussie gaande over start-upvisa: Nederlandse start-ups die uit nood mensen uit Griekenland naar Nederland halen. Of die werken met developers in Portugal, omdat ze hier niet aan de juiste mensen kunnen komen. Het beste talent wordt weggekocht door grote bedrijven als Booking.com, die wereldwijd op hackatons en beurzen staat om de grootste it-talenten uit de markt te halen. Daar kun je als start-up niet tegenop.”

De lesonderdelen van de opleiding worden deels gedaan door buitenlandse partijen, hebben we geen goede opleiding in Nederland?
“In Nederland zijn niet zoveel opleidingen die zich specifiek op deze groep richten. De gebruikelijke it-opleidingen sluiten niet aan op de snelheid van een start-up, er verandert heel snel, heel veel. Als er een nieuwe update van appsoftware komt, moet je daar meteen je curriculum aanpassen. Start-upscholen doen dat wel, gewone opleidingen doen dat niet. De opleidingen die wij nu naar Nederland halen, waaronder het New Yorkse NYCDA, het zweedse Hyper Island en het Franse Le Wagon, doen dit al een paar jaar en hebben al een hele reeks klassen afgeleverd die meteen aan het werk kunnen. Maar ook the Talent Institute en the App Academy uit Nederland doen mee aan het programma."

Wat leer je in de opleiding?
“Je kunt kiezen uit vijf richtingen: coderen, user experience design, webdevelopment, app-ontwikkeling en growth hacking. Vijf verschillende functies die een start-up nodig vaak heeft. Je volgt drie maanden vakken, en daarna doe je een stage van een half jaar.”

Wie kan zich aanmelden?
“Iedereen onder de 27 jaar, met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, die minimaal een halfjaar geen werk op het eigen niveau heeft gedaan. We mikken vooral op mensen die niet werkloos thuis zijn gaan zitten, maar tijdelijk ander werk hebben gedaan en de drive hebben om het zelf te rooien.”

De opleiding is gratis, hoe financier je dat?
“We krijgen subsidie van de gemeente Amsterdam uit het regioplan Werk aan Talent. Daarmee kunnen we de eerste 300 leerlingen opleiden. Voor elke leerling die wordt aangenomen na zijn stage krijgen we daarnaast een fee, van de start-up of van Manpower, die een deel van de mensen uit de opleiding gaat detacheren. Op den duur hopen we daardoor zelfvoorzienend te zijn en geen subsidie meer nodig te hebben. We starten eerst alleen in Amsterdam, maar we hebben de ambitie om het verder uit te rollen, want het is een Europees probleem.” 

Bron • RTL Z / Karin Husslage