Economie

NPO verlaagt topsalarissen Beelen en Van Nieuwkerk niet

Michaël Niewold • 07 juni 2017 12:46 @michaelniewold

Presentator Matthijs van Nieuwkerk. Beeld © Archieffoto ANP

De NPO zegt niets te kunnen doen aan de topsalarissen van de vijf presentatoren die op dit moment meer verdienen dan het maximum dat geldt voor werknemers in dienst van de overheid (181.000, een ministerssalaris). Eind vorig jaar bestempelde staatssecretaris Dekker de topsalarissen nog als 'onwenselijk' en 'niet redelijk'.

In een brief aan de Kamer 'sommeerde' Dekker de NPO om op korte termijn 'concrete vervolgstappen' te nemen en te laten weten wat zij aan het beloningsbeleid bij de publieke omroep zouden gaan doen.

Maar de NPO schrijft vandaag dat het 'niet de mogelijkheid heeft' om bestaande afspraken tussen omroepen en presentatoren te laten aanpassen. Het gaat dan vooral om de salarissen van BNN-VARA-presentatoren Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk. Daarvan weten we dat die respectievelijk 444.000 euro en 580.000 euro betaald kregen vorig jaar.

Grootverdieners bij BNN-VARA

Er zijn nog twee BNN-VARA-presentatoren die meer verdienen dan eigenlijk mag, wie dat zijn is niet bekend. Als kandidaten worden genoemd: Paul de Leeuw, Astrid Joosten, Gerard Ekdom, Jeroen Pauw en Patrick Lodiers. De vijfde presentator die ver boven de zogeheten WNT-norm zit, is Antoinette Hertsenberg die voor de AVROTROS Radar en Opgelicht?! presenteert. 

De NPO schrijft dat uitzonderingen op het salarisplafond in de toekomst niet meer mogelijk zijn, het maximum salaris voor een tv- of radiopresentator wordt van 201.000 naar 181.000 euro verlaagd.

'Het ziet er goed uit'

Staatssecretaris Dekker laat zich in een reactie aan RTL Z optimistisch uit over de nieuwe weg die de NPO daarmee is ingeslagen.

"Na de discussies van de afgelopen jaren over de salarissen bij de publieke omroep, heb ik er bij de NPO meermalen op aangedrongen om het beloningsbeleid te versoberen. Ik ben daarom blij dat het salarisplafond omlaag gaat en dat er in de toekomst geen uitzonderingen meer zijn. De details van de afspraken zal ik nog nader bestuderen, maar vooralsnog ziet dit er goed uit", aldus Dekker.

Salarisplafond voor (semi-)ambtenaren

De WNT-norm geldt voor topfunctionarissen in de publieke en semi-publieke sector en werd begin 2013 ingevoerd. Zittende bestuurders kregen een overgangsregeling, waardoor het mogelijk bleef om een aantal jaren meer dan een minister te blijven verdienen.

Het (demissionair) kabinet werkt aan een nieuwe versie van de wet, de WNT 3. Die nieuwe versie gaat niet alleen gelden voor bestuurders en topfunctionarissen, maar voor álle werknemers van (semi-)publieke instelling. 

Omroepen betalen het gedeelte dat hun presentatoren meer verdienen dan is toegestaan overigens niet van belastinggeld. Daarvoor wordt onder meer het ledengeld ingezet. In 2015 ging een kwart van de contributie van BNN-VARA-leden naar de drie bestbetaalde presentatoren

Bron • RTL Z