Economie

ECB: Rente kan nóg lager

Paul le Clercq • 19 maart 2016 10:21 @Paul_le_Clercq

ECB-hoofdeconoom Peter Praet: centrale bank kan nog veel meer doen Beeld © AFP

De officiële rente in Europa staat historisch laag, maar als het nodig is kan de rente verder omlaag.

Dat zegt Peter Praet, de Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

Banken kunnen sinds vorige week gratis geld lenen bij de ECB en als ze geld stallen bij de ECB dan moeten ze 0,4 procent strafrente betalen. Maar daarmee is nog niet gezegd dat de ECB de rente niet nóg verder omlaag zal duwen.

'Je kunt nog veel doen'
ECB-president Draghi stelde dat de rente niet verder zou worden verlaagd, maar volgens Praet zit een verdere verlaging wel degelijk in de gereedschapskist van de ECB. ''We hebben de fysieke ondergrens nog niet bereikt''.

''Er zijn nog veel dingen die je zou kunnen doen, inclusief, als een extreme maatregel, direct geld overmaken van de centrale bank naar inwoners van de eurozone'', aldus Praet. 

Beleid centrale banken loopt uiteen
Praet is bezorgd over de impact van de lage rente op de winstgevendheid van Europese banken. Een negatieve spaarrente is door banken bijna niet te verkopen aan klanten.

Hij wijst er ook op dat de belangrijkste centrale banken in de wereld hun eigen gang gaan. Terwijl de ECB de rente verlaagde, is de Amerikaanse Fed bezig de rente juist te verhogen.

Euro/dollar
Toen Draghi zei dat de rente niet verder omlaag zou gaan, werd de euro wat meer waard ten opzichte van de Amerikaanse dollar, mede omdat de rente in de VS dit jaar minder zal worden opgetrokken dan eerder gedacht.

Een sterkere euro is niet goed voor de export van Europese bedrijven, terwijl een zwakke euro ook nog eens de inflatie zou opstuwen. De inflatie in de eurozone wordt door de eurozone nog als te laag gezien.

Zorgen bij banken en verzekeraars
Banken vinden de huidige lage rente maar niets. Zo zegt de Duitse spaarbank Sparkasse Oberhausen na te denken over een negatieve spaarrente. Ook al zou het alleen voor nieuwe klanten gelden en voor bedragen van meer dan 10 miljoen euro, het is een teken dat banken met de situatie in hun maag zitten.

De Duitse herverzekeraar Münchener Rück, de in grootte tweede speler ter wereld, moet ook strafrente betalen als het geld stalt bij de ECB. Bij wijze van proef heeft de verzekeraar miljoenen euro's maar in een eigen kluis gestopt, om die strafrente maar te voorkomen.

Vorige maand haalde ABN Amro-topman Gerrit Zalm uit naar het ECB-beleid: ''De ECB moet stoppen met de rente nog verder te verlagen. Het werkt niet, sterker nog: het beleid van Mario Draghi is schadelijk''.

Pensioenfondsen in het nauw
Ook voor pensioenfondsen pakt de huidige lage rente slecht uit. Doordat de verplichtingen tegen een lage rente moeten worden verdisconteerd, dalen de dekkingsgraden. Er moet door de lagere rente meer in het pensioenpotje zitten om later een bepaald pensioen te kunnen uitbetalen.

Bron • RTL Z