Economie

Te weinig huurwoningen voor modale verdieners

13 februari 2017 14:00

Beeld © ANP

Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. Twee derde van deze groep woningzoekenden belandt tussen wal en schip, blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

"Het probleem is dat ze aangewezen zijn op het middensegment", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en door de striktere financieringsregels en beperking van de leencapaciteit kunnen ze ook geen huis kopen."

Middeninkomen

Ruim twee derde van de woningzoekenden met een laag middeninkomen (tussen 35.000 en 40.000 euro) wordt nu niet bediend door de vrije sector. Deze groep komt niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, omdat ze daarvoor te veel verdienen, maar de liberale woningmarkt is voor hen te duur.

De komende jaren zal de vraag naar woningen in het middensegment - met een huurprijs tussen de 711 en 1000 euro - alleen maar toenemen. Uit onderzoek van vastgoedadviesbureau Capital Value blijkt dat de het tekort aan huurwoningen nog niet haar hoogtepunt heeft bereikt. Ze verwachten dat pas in 2018 het omslagpunt plaatsvindt, mits er voldoende woningen worden bijgebouwd.

Om te voldoen aan de groeiende vraag naar huurwoningen in het middensegment wordt er flink gebouwd. De aankomende vier jaar worden er 25.000 woningen opgeleverd. Maar volgens de NVM is dit echter niet genoeg en moet er meer worden bijgebouwd en gerenoveerd. "Er zal ook een impuls vanuit de bestaande bouw moeten komen", aldus de branchevereniging. 

Samenwerking

Er moet beter worden samengewerkt tussen gemeenten, ontwikkelaars en vastgoedmanagers, stelt de NVM. Er worden nu al afspraken gemaakt tussen gemeente en ontwikkelaar. Een bouwer krijgt bijvoorbeeld korting op de grondprijs als hij een minimaal aantal huurwoningen tussen de 711 en 950 euro oplevert. Er worden echter alleen direct of indirect afspraken gemaakt over de huurprijs, maar er wordt niet naar het inkomen van de potentiële huurder gekeken.

Woningen in deze categorie zijn in theorie betaalbaar voor mensen met een middeninkomen, maar verhuurders hanteren dusdanig hoge inkomenseisen dat alleen personen met een hoog middeninkomen in aanmerking komen voor een woning. Uit een inventarisatie van RTL Z van nieuwbouwprojecten in Amsterdam waarbij dit soort afspraken zijn gemaakt, blijkt dat alleen woningzoekenden met een jaarinkomen van 40.000 euro of hoger in aanmerking komen.

Lees meer bij RTL Z:​
Goed verdienen, maar toch geen fatsoenlijk huis

Bron • RTL Z