Economie

Urk wordt Hollywooddecor, maar wat verdienen wij daaraan?

Saskia van Huijgevoort • 20 juni 2016 20:41 @Saskia_vanH

Beeld © ANP (archieffoto)

Hollywood heeft het oer-Hollandse dorpje Urk ontdekt. Batman-regisseur Christopher Nolan, gaat daar zijn nieuwste film Dunkirk opnemen. Afgelopen twee jaar filmden meer dan honderd buitenlandse producenten in Nederland. En dat is goed voor de economie.

Samen pompten de 137 films en documentaires die sinds 2014 in ons land werden opgenomen, zo'n 155 miljoen euro in de Nederlandse economie, zegt het Filmfonds tegen Z Today. Dat komt onder andere door een subsidie, ook wel 'cash rebate' die Nederland sinds kort heeft voor filmproducenten. 

Miljoenen naar de Nederlandse economie

Buitenlandse filmproducenten mogen aan het einde van de rit hun bonnetjes bij de overheid inleveren, als ze in Nederland hebben gefilmd. Ze krijgen dan 30 procent van het geïnvesteerde bedrag terug. In totaal is daar 29,2 miljoen euro per jaar voor beschikbaar.

Uiteindelijk levert het fonds dus ongeveer het dubbele aan investeringen op. Die 155 miljoen euro lijkt een klein bedrag, maar is aardig wat vergeleken met de totale toegevoegde waarde van de totale Nederlandse film- en televisiesector. Die was in 2013, volgens cijfers van Oxford Economics, zo'n 1,7 miljard euro. Een flinke stijging. In 2012 was die toegevoegde waarde volgens SEO Economisch Onderzoek nog zo'n 745 miljoen euro.

Goed voor de werkgelegenheid

Afgelopen twee jaar werd er onder andere subsidie gegeven aan 137 films en documentaires, zoals de nog te verwachten speelfilms The Hitman’s bodyguard, Handle with Care en Time Share. Op het moment dat regisseurs (een deel van) hun films in Nederland opnemen, huren ze ook steeds vaker Nederlandse crewleden in. Daardoor komen bijvoorbeeld componisten, decorbouwers en geluidstechnici gemakkelijker aan het werk, vertelde Doreen Boonekamp, directeur van het fonds, eerder tegen cineuropa.org.

Overigens moet de overheid wel, want de regeling werd in het leven geroepen nadat steeds meer filmmakers voor andere landen kozen. Onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Ierland en Duitsland hebben al jarenlang een potje waar filmmakers gebruik van kunnen maken.

Beelden van Dunkirk

Dunkirk speelt zich af tijdens de evacuatie van de geallieerde troepen in de Noord-Franse stad Duinkerk in 1940. Honderdduizenden Britse en Franse soldaten wisten te ontkomen aan de Duitsers die hen toen op de hielen zaten. Een stukje van dit verhaal wordt gefilmd in Urk, verslaggever Maarten Veeger probeerde een glimp op te vangen van de filmset:

Bron • RTL Z